Instaluj

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Awatar użytkownika
Kristoferek3

Instaluję Network-managera i przestaje działać internet

Post autor: Kristoferek3 »

Jako nowy witam wszystkich użytkowników tego forum.

Przesiadłem się z Ubuntu na Debiana Wheezy 7.2, najpierw zainstalowałem sam system, następnie xorg i środowisko MATE. Kolejnym krokiem było zainstalowanie sterowników do mojej karty wi-fi broadcom korzystając z informacji na Debian Wiki.

Problemy zaczęły się przy instalacji Network-managera, po zainstalowaniu go wifi się uruchomiło, połączyłem się ze swoją siecią ale po jakiś 5 minutach przestaje działać. A co gorsze, przestaje też działać połączenie z internetem przez kabel. I taka sytuacja powtarza się po każdym restarcie komputera. Dopóki nie odinstaluje N-M. Kilka dni wcześniej próbnie zainstalowałem system z płyty i domyślne środowisko po czym doinstalowałem MATE i wszystko działało.

Czego mi brakuje do sprawnej pracy Network-managera?
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Zamiast NM zainstaluj Wicd
Awatar użytkownika
Kristoferek3

Zainstalowałem Wicd i sytuacja jest taka sama. Uruchomiłem też obydwa menadżery równocześnie i traciły możliwość połączenia w tym samym momencie. Natomiast telefon, w tym czasie łączył się z ruterem bez żadnych problemów.

Chciałbym trochę skorygować moją poprzednią wypowiedz. Internet jest w stanie działać, jednak nawet 30 minut jest też w stanie ponownie nawiązać połączenie. Potem znowu tracił. Odniosłem wrażenie, że rozłącza przy pobieraniu większych ilości danych.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Albo nm albo wicd, nigdy ich nie uruchamiaj razem, bo nie będą działać.
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Najszybciej będzie jak zainstalujesz Debiana z kde lub gnome a potem doinstalujesz sobie mate, bo widać, że czegoś ci brakuje tylko nie wiem czego?
Awatar użytkownika
Kristoferek3

Wydaje mi się, że wystarczy zainstalować gnome-core ale chciałbym tego uniknąć, nie zaśmiecać systemu niepotrzebnymi pakietami. Wolę poszukać tego brakującego pakietu przynajmniej dopóki mam jeszcze cierpliwość. Testuję jeszcze na virtualboxie środowisko xfce ale Mate jakoś bardziej mi się podoba.
ODPOWIEDZ