B

Pomoc dotycząca instalacji systemu
BUBUs

Błędy podczas instalacji Debiana 7.2 amd64

Post autor: BUBUs »

Witam.
P
ostanowiłem ostatnio zainstalować Debiana, pobrałem wersję 7.2 amd64 (procesor i5 3470) i wypaliłem obraz na płycie. Uruchomiłem instalację, wybrałem graficzną instalację i wyskoczyła lista błędów, oto one:
DSC00127.jpg
DSC00127.jpg
Próbowałem także innych opcji instalacji, ale skutek był podobny. Instalacja z pendrive także to samo.
Obraz jest poprawny, bo na innym komputerze uruchamia się instalacja normalnie.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Załączniki
DSC00128.jpg
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Proponuję sprawdzić dysk twardy, fizycznie (może coś z okablowaniem) i programowo (zrobić kilka testów).
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Uruchom tekstowy instalator i sprawdź wtedy działa.
BUBUs

Dysk sprawdzony dwoma programami, nie wykryto błędów. Okablowanie sprawdzone, wszystko prawidłowo podpięte.

Podłączyłem też inny dysk i dalej to samo. Inny kabel SATA też nic nie zmienił. Chyba, że uszkodzony byłby kabel od zasilacza, którym jest dysk podłączony?

Inne opcje instalacji, w tym instalator tekstowy sprawdzałem już wcześniej. Jedyne czym się różni to krótszą listą błędów.

Edycja:
Podłączyłem dysk innym kablem zasilającym, ale dalej bez zmian.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Czyli dysk odpada (ewentualnie zobacz w biosie czy masz włączone kontrolery AHCI, albo przywróć domyślne ustawienia biosu), ciężko powiedzieć a sprawdzałeś sumę kontrolną systemu, który instalujesz lub jakiś inny system czy też zgłasza błędy? Czy tylko w przypadku Debiana?
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Zrobiłeś to co napisałem?
Awatar użytkownika
Menel
Member

Kod: Zaznacz cały

ATA bus error
Na moje, zła komunikacja z dyskami. Tekstowy instalator raczej nic nie zmieni, strzelałbym w kontrolery.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Jemu w ogóle instalator nie startuje, więc ja bym jego obstawiał, bo graficzna wersja jest dodatkiem dla klikaczy. Jeśli coś ze sprzętem to by kierował się w stronę napędu, bo dysk dopiero na którymś tam etapie instalacji jest wykrywany, nie zaraz po włączeniu instalatora.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Zrobiłem mały test, ustawiłem kontroler IDE zamiast AHCI i zarzuciłem instalację Debiana i rzeczywiście instalator nie startuje i wywala błędy. Dlatego moim zdaniem ma przestawione kontrolery, tym bardziej iż napisał, że próbował instalacji z usb, z tym samym skutkiem. Czyli napęd też odpada.
BUBUs

zobacz w biosie czy masz włączone kontrolery AHCI, albo przywróć domyślne ustawienia biosu
Kontrolery są na AHCI. Próbowałem też ustawień domyślnych, ale dalej nic.
sprawdzałeś sumę kontrolną systemu
Nie za bardzo rozumiem, mógłbyś powiedzieć o co chodzi dokładniej i jak to zrobić?
jakiś inny system czy też zgłasza błędy?
Z Windowsem7 jest wszystko w porządku.
Zrobiłeś to co napisałem?
Tak, już kilka razy. Wybierałem wszystkie opcje instalacji. Zresztą już o tym napisałem.
ODPOWIEDZ