[+] " *** No rule to make target `oldconfig' " - kompilacja metod

Pomoc dotycząca instalacji systemu
cloudbuster
Beginner

Post autor: cloudbuster »

Kod: Zaznacz cały

ls /dev
autofs         cpu              hpet   loop5         net                 pts     sda5  snapshot  tty1   tty18  tty26  tty34  tty42  tty50  tty59  ttyS0      vcs1   vcsa2block          cpu_dma_latency  input  loop6         network_latency     random  sdb   snd       tty10  tty19  tty27  tty35  tty43  tty51  tty6   ttyS1      vcs2   vcsa3bsg            disk             kmsg   loop7         network_throughput  rfkill  sdb1  sndstat   tty11  tty2   tty28  tty36  tty44  tty52  tty60  ttyS2      vcs3   vcsa4btrfs-control  dri              log    loop-control  null                root    sdc   sr0       tty12  tty20  tty29  tty37  tty45  tty53  tty61  ttyS3      vcs4   vcsa5bus            dvd              loop0  MAKEDEV       oldmem              rtc     sg0   stderr    tty13  tty21  tty3   tty38  tty46  tty54  tty62  uinput     vcs5   vcsa6cdrom          fd               loop1  mapper        port                rtc0    sg1   stdin     tty14  tty22  tty30  tty39  tty47  tty55  tty63  urandom    vcs6   vcsa7char           full             loop2  mcelog        ppp                 sda     sg2   stdout    tty15  tty23  tty31  tty4   tty48  tty56  tty7   vboxguest  vcs7   vga_arbiterconsole        fuse             loop3  mem           psaux               sda1    sg3   tty       tty16  tty24  tty32  tty40  tty49  tty57  tty8   vboxuser   vcsa   xconsolecore           hidraw0          loop4  mmcblk0       ptmx                sda2    shm   tty0      tty17  tty25  tty33  tty41  tty5   tty58  tty9   vcs        vcsa1
zeroroot@debian:/home/bartek# lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hubBus 001 Device 002: ID 0bda:0306 Realtek Semiconductor Corp.Bus 002 Device 002: ID 80ee:0021 VirtualBox USB Tablet
"Realtek" jest czytnikiem kart
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

/dev/mmcblk0
Wygląda jak czytnik kart, nie wiem dlaczego nie działa.
Wcześniej obraz ładowałeś pewnie przy pomocy jakiegoś windowsowego programu. Instalacja nowo skompilowanego jądra to kwestia ręcznego skopiowania plików z miejsca A na miejsce B. To w jaki sposób to zrobisz, czy na linuksie, czy zamontujesz kartę na windowsie nie ma znaczenia.

Jak chcesz to zrobić w virtualboxie to musisz poszukać w internecie na temat czytników kart i virtualboxa. Bo to nie jest problem z linuksem, tylko problem z mapowaniem fizycznych urządzeń na virtualboxie.
Ja korzystałem z tego dawno temu i już niewiele pamiętam. Przejrzyj opcje, może trafisz na coś interesującego.
cloudbuster
Beginner

dobra, aprawdziłem

fdisk -l
i partycje są pod sdb1 i sdb2. Nie wiem tylko na którą co wkleić. Jak nie zadziała na pierwszej to zadziała ana drugą.Ale:chciałbym dodać owe nieszczęsne ath9k, ale widzę zależności:

Depends on: NETDEVICES [=y] && WLAN [=y] && CFG80211 [=y] && (!UML || BROKEN [=n])
Co to jest to "(!UML || BROKEN [=n])"? Nie mogę tego znaleźć.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

cloudbuster pisze:Co to jest to "(!UML || BROKEN [=n])"? Nie mogę tego znaleźć.
To znaczy, że symbol UML, lub BROKEN musi być n.
Na pewno kompilujesz wersje 3.4?

Pierwsza partycja zawiera jądro, tam wklejasz uimage. Druga zawiera system plików tam wklejasz zawartość katalogu ..../linux-sunxi/output
cloudbuster
Beginner

zacząłem od początku, według tego co napisałeś w poście #55 z tym, że obraz nagrałem pod windą.I dalej kopiowałem już tylko Twoje komendy.Kiedy próbuje znaleźć "Broken" znajduje, ale nie ma opisanej lokalizacji, tylko "Type: Boolean".
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

U mnie to wygląd tak:
źródła: 3.4.43
Konfiguracja załadowana z obrazu (wkleiłem jako załącznik na poprzedniej stronie)
Opis symbolu ATH9K_HTC:

Atheros HTC based wireless cards support (ATH9K_HTC)

CONFIG_ATH9K_HTC:

Support for Atheros HTC based cards.
Chipsets supported: AR9271

For more information: http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/ath9k_htc

The built module will be ath9k_htc.

Symbol: ATH9K_HTC [=n]
Type : tristate
Prompt: Atheros HTC based wireless cards support
Defined at drivers/net/wireless/ath/ath9k/Kconfig:100
Depends on: NETDEVICES [=y] && WLAN [=y] && ATH_COMMON [=n] && USB [=y] && MAC80211 [=y]
-> Network device support (NETDEVICES [=y])
-> Wireless LAN (WLAN [=y])
-> Atheros Wireless Cards (ATH_COMMON [=n])
Selects: ATH9K_HW [=n] && MAC80211_LEDS [=n] && LEDS_CLASS [=y] && NEW_LEDS [=y] && ATH9K_COMMON [=n]
Jak widać w zależnościach brakuje tylko symbolu ATH_COMMON. Wyszukuje i zaznaczam, następnie zaznaczam ATH9K_HTC. I po problemie. W tym konfigu brakuje tylko 2-ch rzeczy.
cloudbuster
Beginner

A co z tymi z [n] po "Selects"?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Te w sekcji selects zostaną zaznaczone automatycznie (ich stan zostanie zmieniony na y lub m) po zaznaczeniu modułu ATH9K_HTC.

Tak to wygląda po zaznaczeniu ATH9K_HTC:

Selects: ATH9K_HW [=m] && MAC80211_LEDS [=y] && LEDS_CLASS [=y] && NEW_LEDS [=y] && ATH9K_COMMON [=m]
cloudbuster
Beginner

No to teraz "formalności":

INSTALL sound/soc/sunxi/spdif/sndspdif.ko
  INSTALL sound/soc/sunxi/spdif/sunxi_sndspdif.ko
  INSTALL sound/soc/sunxi/spdif/sunxi_spdif.ko
  INSTALL sound/soc/sunxi/spdif/sunxi_spdma.ko
  DEPMOD  3.4.61
root@debian:/home/bartek/linux-sunxi# cp arch/arm/boot/uImage /mnt/kernel
root@debian:/home/bartek/linux-sunxi# cp arch/arm/boot/script.bin /mnt/kernel
cp: nie można wykonać stat na `arch/arm/boot/script.bin': Nie ma takiego pliku ani katalogu
No i tak sobie myślę... Skoro skopiuje pliki na kartę, to czy nie będzie problemu z tym, że na tej karcie są już pliki odpowiedzialne za bootowanie? Co się dzieje ze starymi plikami?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Zostają podmienione. O to w tym przecież chodzi. Nie wiem czy da się tu zrobić multiboot.

Z tym plikiem script.bin to nie bardzo rozumiem. Z tego co zrozumiałem jest to plik z ustawieniami dla jądra. I nie wiem dlaczego autorowi wpisu na blogu utworzył się tak sam z siebie. Nie powinien. Na razie zostaw stary.
Skopiuj jeszcze moduły na drugą partycję.
ODPOWIEDZ