LMDE - Linux Mint Debian Edition

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A co się działo?
Bo widzisz, Mati75 jest developerem Minta i nikt tak jak on nie zna tego systemu.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Gryzł się ze sprzętem, nie wiem, może wina własnościowych sterowników. Zwykłe multimedialne itp. aplikacje się wieszały, krzaczyły, strasznie wolno działał z mate. Po aktualizacjach wywalał mi błędy. Wszystko to jakoś mnie zniechęciło, wypróbowałem jeszcze z lxde. Trochę zyskał na szybkości ale co jakiś czas zdarzały się problemy i w końcu tak namieszałem, że się zepsuł i usunąłem go.
oscarr

Post autor: oscarr »

Mnie również Mint nie przypadł do gustu, ale mam tu na myśli zwykłego Minta - zbudowanego na Ubuntu. Był niestabilny i w sumie brzydki. Ciekawym pomysłem był Mint z Cynamonem - ale też działał jakoś tak, jak beta, albo jak Ubuntu.

LMDE jako że zbudowany na Debianie powinien być dużo bardziej stabilny niż ten zwykły. Oczywiście Mate samo w sobie jest jeszcze pełne błędów i to może powodować problemy, nawet na LMDE.

Ja się przekonałem do zwykłego Debiana. Instalacja nie sprawia wcale takich wielkich problemów. Wszystko można zainstalować i uruchomić - jak ktoś sam nie umie to tu na blogach jest wszystko opisane.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Pewnie, że Debian jest prosty. Zawsze twierdziłem, że dystrybucje oparte o RedHat są trudniejsze w konfiguracji i użytkowaniu (miałem niemiłe doświadczenia z Fedorą, ale właśnie ta dystrybucja nauczyła mnie podejścia do Linuksów i cierpliwości w rozwiązywaniu problemów.

Szukam właśnie czegoś zastępczego dla Ubuntu, dla osoby starszej (zastosowanie komputera do lekkich prac biurowych, domowej obróbki grafiki i przeglądania internetu), której udało mi się swojego czasu wdrożyć Linuksa. Siedzi tam kilka lat dosyć stare Ubuntu, jeszcze ze starym dobrym gnome.
Myślałem nad Mintem i mate, ale właśnie boję się, że będzie sprawiał problemy.

Chodzi mi głównie, żeby nie zmieniać środowiska graficznego a tym bardziej na coś "kosmicznego" typu unity czy gnome shell. Debian odpada, bo wiadomo starsza osoba nie będzie grzebała w konsoli a musi opanować podstawową administrację systemu, jak w przypadku Ubuntu (aktualizacja, instalowanie prostych programów przez kliknięcie bez potrzeby "skomplikowanego" wyszukiwania itp.).
Może coś polecicie?
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Awatar użytkownika
Menel
Member

A jak wygląda teraz sprawa z instalacją i dostępnością oprogramowania (kiedyś używałem tej dystrybucji, ale to sporo lat temu jak praktycznie była w miarę świeżym projektem, to nie wyglądało to za ciekawie). Głównie chodzi mi o to żeby było coś na wzór ubuntowego centrum oprogramowania (łatwe w instalacji dla laika i przystępnie opisane oprogramowanie) i automatyczne aktualizacje systemu. Rozważam jeszcze Xubuntu (z tego co oglądam można to bardzo upodobnić do starych Ubuntu z gnome 2x)
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Centrum Oprogramowania nie ma, ale jest stary dobry Synaptic. Jest też usługa systemowa służąca automatycznej aktualizacji (nie pamiętam nazwy) i trzeba zaznaczyć, że problemy przy aktualizacjach należą do rzadkości.
Oczywiście wszystko obsługuje apt4rpm.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Odpada, już widzę jak osoba, której zainstaluję ten system grzebie w synapticu i psuje. Przekonałem się do Xubuntu, właśnie przetestowałem i stwierdzam, że można z tego zrobić dosłownie klon starego Ubuntu. Fajna sprawa.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

marcin1982 pisze:Centrum Oprogramowania nie ma, ale jest stary dobry Synaptic. Jest też usługa systemowa służąca automatycznej aktualizacji (nie pamiętam nazwy) i trzeba zaznaczyć, że problemy przy aktualizacjach należą do rzadkości.
Oczywiście wszystko obsługuje apt4rpm.
update-notifier

software-center - Narzędzie do przeglądania,instalowania i usuwania oprogramowania
http://packages.debian.org/wheezy/software-center

]:->
Awatar użytkownika
Menel
Member

No proszę, a jednak jest na Debiana taka rzecz, człowiekowi to nie potrzebne to nawet nie wiedział o istnieniu. To leci Debian z mate, świetnie

A jakiś automat do aktualizacji istnieje?
ODPOWIEDZ