Instalacja Debiana obok Windows7 na laptopie

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

No widzisz, a jak ja próbowałem zainstalować u siebie na takim rozkładzie Debiana 5 to ni chu chu, to samo z Windows7.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Te zabawy z Debianem 6 minimum były. 5 fiu fiu (Lenny ) kiedy to było. Wtedy tak się jeszcze nie bawiłem. Jak ja od Sarge ciągle z Debianem.

Sarge (3.1) -> Etch (4) -> Lenny ( 5) -> Squeeze (6) -> Wheezy (7) -> Jessie (~8). Ile to już lat.
Za sam staż powinienem zostać MODERATOREM.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

No ja na laptopie miałem ten sam układ partycji od 2007 roku chyba, wtedy gościł tam Slackware i Windows XP, dopiero niedawno zmieniłem i mam 1 podstawową dla Windows8, 1 podstawową dla /root, logiczne dla partycji wymiany i /home - i to działa.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Dlatego GPT jest super rozwiązaniem. 128 partycji podstawowych, na których możesz zainstalować kilkanaście/kilkadziesiąt różnych systemów w układzie multiboot (oczywiście program rozruchowy musi je obsługiwać i umieć uruchamiać).
Tak sobie wyobrazić GRUB2 ze 100 możliwościami wyboru różnych systemów... Włos dęba staje. Ja już powoli uczę się tego GPT (Debian i FreeBSD). No i chyba będzie trzeba powoli przyswoić Windows 8.x i gpt.
Buckethead

Post autor: Buckethead »

Tak to wygląda. Jeśli chcecie z pomocą fdisk to zrobię ale muszę jakieś livecd pobrać.

https://www.dropbox.com/s/pyy3o7jbga5sa ... png?v=0swn
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

No i na tym nieprzydzielonym tworzysz 3 dyski logiczne (ale to już pod instalatorem)

/ (~10-12GB)
partycja wymiany (1GB)
/home (reszta)

"Na bidę" mógłbyś Linuksa zainstalować na jednej tylko partycji tworząc podstawową na cały system i pomijając partycję wymiany.

Ewentualnie partycję wymiany zawsze można zrobić w pliku, zamiast na partycji tak jak to robi Windows http://www.cyberciti.biz/faq/linux-add- ... ile-howto/

Dlaczego na partycji jest lepiej niż w pliku (rozwiązanie linuksowe) -> szybszy dostęp jest w ten sposób. Mam kolegów, którzy w ogóle partycji wymiany nie mają na desktopie. Wszystko zależy co będziesz robił na tym komputerze.
Buckethead

Post autor: Buckethead »

Laptop. Ogólnie poznać system, programować trochę. Tylko jeden warunek aby był zainstalowany obok Windowsa. Czyli jak widać jest z MBR, tak poza tym jak opisałem wcześniej nie moglem tego zrobić na GPT tzn. zainstalować Windowsa, w ogóle partycji nie widział. Musiałem przekonwertować z pomocą livecd z "narzędziami systemowymi" i dopiero zaczęło działać. Tylko na laptopie mam takie problemy, kończę ściągać płytki i próbuję. Na starszym stacjonarnym komputerze bez lipy było.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

http://msdn.microsoft.com/en-us/library ... 63525.aspx
kończę ściągać płytki i próbuję.

Tzn. z czym masz problem?
ODPOWIEDZ