Udost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
Zalingrad
Beginner

Udostępnianie plików przez sambę (nautilus) share

Post autor: Zalingrad »

Witam.
Drugi dzień morduję się z rzeczą dla niektórych banalną, dla innych kosmiczną. Chodzi o udostępnianie plików w sieci lokalnej za pomocą GUI między dwoma różnymi systemami (z Debiane Squeeze (środowisko GNOME) na Windowsa). 2-3 miesiące temu było to banalne, instalowałem

Kod: Zaznacz cały

aptitude install nautilus-share samba samba-common winbind smbfs
i w Nautilusie klikałem prawym przyciskiem myszy na folder który chcę udostępnić, zaznaczałem opcję "Dostęp dla gości" bowiem nie chciałem nic hasłować i utrudniać proste sprawy.

Jednak po długim czasie zapragnąłem znowu czymś się podzielić. I co? Tak zwane "jajo". Po pierwsze morduje mnie błąd nr 255.
Obrazek

W ciągu kilku godzin znalazłem rozwiązanie, mianowicie zabawę z prawami dostępu:

chmod a+rwx /var/lib/samba/usershares/
i przestał krzyczeć.

Jeden problem pozostał: jak sprawić, żeby dobra dusza z Windowsa mogła skopiować sobie plik udostępniony przeze mnie bez wpisywania przez nią żadnego hasła (czyli jak myślę chodzi o "Dostęp jako gość"). Jak widać na załączonym screenie mam niedostępną opcję "dzielenia się z gośćmi", dokładnie jak opisano tutaj, jednak propozycje tam zamieszczone w ogóle nie działają. Co robić?

Aktualizacja: do domyślnej konfiguracji samby (smb.conf) dodałem 5 linijek, a mianowicie w sekcji Global

usershare allow guests = Yes
usershare max shares = 100
usershare owner only = False
security = share
guest ok = yes
I nareszcie, jak człowiek, mam z windowsowego komputera dostęp do ikony linuksowej maszyny w "Moich miejscach sieciowych" (bez żadnych próśb o nazwy użytkownika, hasła, itp), tyle że udostępniając cokolwiek z Debiana, na Windowsie nic nie widać. Pusty folder z nazwą komputera, nic więcej. Co mam zrobić, żeby udostępniane rzeczy się tam pojawiły?
steb0

Post autor: steb0 »

Rzadko używam samby ale nie powinieneś doinstalować pakietu gnome-user-share?
Albo jeśli masz dostęp do roota dodaj po prostu udział w pliku smb.conf:

np:

[wideo]
   comment = 
   path = /home/steb0/Wideo/
   force user = nobody
;  guest only = yes
   guest ok = yes
   browseable = yes
Gerwazy

Post autor: Gerwazy »

W jaki sposób udostępnić zasoby pod XFCE?
Morduję się z tym już więcej niż 2 dni...
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

The Thunar Shares Plugin allows you to quickly share a folder using Samba from Thunar without requiring root access
http://goodies.xfce.org/projects/thunar ... res-plugin

Ale chyba sam będziesz musiał sobie tą wtyczkę skompilować. W Debianie jej nie widzę

Jeśli masz dostęp do konta root na komputerze, to wolałbym się pobawić w sambę i tam udostępniać katalogi.
ODPOWIEDZ