[+] Skype 4.0 - nie dzia

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

[+] Skype 4.0 - nie działa mikrofon

Post autor: LordRuthwen »

Witam.
Powiem szczerze, że nigdy się tym nie interesowałem ale akurat mam potrzebę użycia skype i pojawił się problem z brakiem dźwięku.
Obraz z kamerki w laptopie miałem od razu, ja też słyszę, ale np. rozmowa testowa to cisza z mojej strony.
Mikrofon w laptopie działa, jak popukam w niego to słychać w głośnikach, jak podepnę inny do wejścia to mnie słychać, jednak rozmawiać się nie da.
Z tego co sprawdziłem, to nie nagrywa też oprogramowanie do rejestracji dźwięku, niezależnie od tego, jakiego wejścia bym nie ustawił jako źródło.
Laptop to Acer Aspire 5100.
Debian Squeeze x86_64 z jądrem 3.2.
Skype 4.0.0.7
W załączeniu lista urządzeń jakie widzi Skype.
Załącznik zrzut_ekranu-Opcje.jpg nie jest już dostępny
Załączniki
zrzut_ekranu-Opcje.jpg
pr0t

Post autor: pr0t »

Sprawdzales alsamixer ? Pokaż plik /etc/modprobe.d/alsa-base.conf i wykonaj aplay -l , cat /proc/asound/version
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

A takie to proste było... :)
Alsamixer - tam jest takie coś jak głośność odtwarzania i nagrywania, dzięki za naprowadzenie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

No nagrywanie trzeba troche podnieść...
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Owszem, zupełnie o alsamixer zapomniałem, ostatni raz bawiłem się mikrofonem jakieś 4-5 lat temu.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Co ja się z tym skype namęczyłem kiedyś. Mikrofon nie działał i nie działał. Nawet mistrza multimediów ilina pytałem i kurde nic. Tak było w Squeeze. Pod Wheezym już poszło łatwiej. Coś przestawiłem, potem mikrofon i działa. A teraz trzymam kopię zapasową katalogu z ustawieniami skype i tylko go kopiuję i już działa skype bez żadnych ustawień i paprania się.
Ostatnio nawet skype uruchomiłem wersję 2.2 na OSS4 w trybie Linuksa pod FreeBSD :)
ODPOWIEDZ