Jak usun

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Awatar użytkownika
expertup

Jak usunąć status z messaging menu w unity - Ubuntu 12.04

Post autor: expertup »

Witam.

Posiadam Ubuntu 12.04 64bit środowisko Unity. Mój problem polega na tym, że na górnej belce jest ikona koperty, pod nią są podpięte różne programy, które można odinstalować i ich pozycje znikają.
Nie mogę sobie jednak poradzić z usunięciem części ze statusami.
Załącznik Selection_002.png nie jest już dostępny
Założyłem temat ale tam nie uzyskałem pomocy, próbowałem też według tego poradnika, ale bez skutecznie.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak się pozbyć tych opcji statusów, bo siedzę nad tym z miesiąc i głównie trafiam na tematy, które mówią o tym, jak usunąć całą ikonkę koperty (co już potrafię).
Załączniki
Selection_002.png
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

[quote="https://wiki.ubuntu.com/MessagingMenu#Registration"]An application is registered to show in the menu if both of these are true:

$HOME/.config/indicators/messages/applications-blacklist/ does not contain a text file that contains the pathname of the application’s .desktop file]

Z tego co zrozumiałem to w katalogu:

Kod: Zaznacz cały

$HOME/.config/indicators/messages/applications-blacklist/
Powinien znajdować się plik/pliki tekstowe ze ścieżkami do plików *.desktop aplikacji, którego mogą się zintegrować z tym ustrojstwem.
Jeżeli zrobisz tak ze wszystkimi komunikatorami, które masz zainstalowane i mogą się zintegrować (czyli nie zostanie nic) to te opcje powinny zniknąć.
Awatar użytkownika
expertup

Tylko, że ja Gwibber, Evolution i Empathy odinstalowałem. Nie wiem, czy coś jeszcze może być. Może pakiety (z aplikacji synaptic), które zawierają w swojej nazwie Evolution (bo są, evolution-data-server, evolution-data-server-common), gwibber (gwibber-service, gwibber-service-facebook, gwibber-service-identica, gwibber-service-twitter, libgwibber-gtk2, libgwibber2), empathy (empathy-common, nautilus-sendto-empathy).
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

No to nie odinstalowałeś w całości, nie wiem jak to dokładnie działa.
Sprawdź w:

$HOME/.config/indicators/messages/applications/
W poszukiwaniu plików tekstowych ze ścieżkami do plików *.dekstop. Następnie powywalaj te programy, albo usuń te pliki, albo skopiuj te pliki tekstowe do:

$HOME/.config/indicators/messages/applications-blacklist/
W cytowanym przeze mnie fragmencie jest napisane jakie warunki muszą być spełnione aby aplikacja była zintegrowana. Zrób tak aby żadna aplikacja nie spełniała tych dwóch warunków jednocześnie.
Awatar użytkownika
expertup

W .config mam tylko: indicators/messages/applications-blacklist/ tam dodam gwibber.dekstop, evolution.dekstop i empathy.dekstop i zobaczę co to da. W sensie tworzę pusty plik i jako nazwę wpisuję np. gwibber.dekstop.

Edycja:
Jak wybrałem:

evolution.dekstop
to ikonka zmieniła się po chwili na białą kartkę, zaś pozostałe są jako kartka z zapisanym tekstem.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Musisz podać z pełnymi ścieżkami.
Ale skoro nie ma nic w:

$HOME/.config/indicators/messages/applications/
To żadna aplikacja nie powinna być zarejestrowana.
Awatar użytkownika
expertup

To nie moim pojęcia. Po resecie komputera te statusy są nadal.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

A co się otwiera jak klikniesz opcje "Chat", może te statusy odnoszą się do tego samego programu?
Awatar użytkownika
expertup

Załącznik Bez nazwy.png nie jest już dostępny
Mam coś takiego. Jak usunę:

skype warper setting
i pakiet gm-notify to są same czyste statusy.

Jak kliknę na jakiś status, to lista się zwija i po ponownym rozwinięciu tej listy i tak jest ustawiony statu:

Rozłączony
Załączniki
Bez nazwy.png
ODPOWIEDZ