GLIBC_2.14' not found, jak uruchomi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
omikron20

GLIBC_2.14' not found, jak uruchomić program?

Post autor: omikron20 »

Proszę o pomoc, podczas uruchamiania programu pokazuję mi się takie coś:

Kod: Zaznacz cały

/PixInsight/./bin/PixInsight: /lib/libm.so.6: version `GLIBC_2.15' not found (required by /PixInsight/./bin/PixInsight)/PixInsight/./bin/PixInsight: /lib/libc.so.6: version `GLIBC_2.14' not found (required by /PixInsight/./bin/PixInsight)
Poprzednia wersja tego programu uruchamiała się bez problemu. Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Chcę jeszcze powiedzieć że jestem kompletnie zielony.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Odnośnie Twojego problemu - jeśli masz stabilną wersję Debiana, to program który próbujesz uruchomić wymaga nowszej wersji biblioteki glibc niż masz zainstalowaną w systemie. Aktualna dla wersji 6.0 to 2.11 a wymagana przez Ciebie to 2.14 (o ile dobrze pamiętam, dostępna dopiero w Sidzie).

Rozwiązaniem jest albo aktualizacja systemu do tej właśnie wersji (szczerze Ci tego nie polecam, zwłaszcza że jak sam to określiłeś, jesteś "zielony"), albo korzystanie ze starszej wersji aplikacji którą próbujesz uruchomić.
omikron20

Post autor: omikron20 »

Nie polecasz mi aktualizacji do Sida ponieważ jest to zbyt trudne na świeżaka,, czy system ma jeszcze dużo błędów?
Nie da się jakoś z aktualizować samej biblioteki która jest mi potrzebna?
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Eglibc w wersji, którą potrzebujesz jest w repozytorium eksperymentalnym. Musisz zaktualizować system najlepiej do wersji testowej, później zaktualizować potrzebną bibliotekę.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Ja zazwyczaj robię "na żywca" i działa. Oczywiście kiedyś mi się noga powinie.
Zmień sobie repozytoria na wyższą wersję (/etc/apt/sources-list).
Zrób

apt-get update

następnie:

apt-get install -s  nazwa_pakietu
aby sprawdzić jakie to zależności są potrzebne i jak się okaże, że nawet jądro musi być nowe to bym się poważnie zastanowił.
Po czym:

apt-get install nazwa_pakietu
Zainstaluj tylko te pakiety, które są ci potrzebne - oczywiście zależności dociągnie te które trzeba, ale całego systemu nie będzie konieczności aktualizować co akurat z moich doświadczeń zawsze kończyło się reinstalacją, szczerze to nie miałem jeszcze żadnej udanej aktualizacji systemu ani Linuksa ani Windowsa.
Po czym koniecznie znowu zmień repozytoria na swoją wersję i ponownie:

apt-get update
aby nie zamieszać.
ODPOWIEDZ