Szczerze mówiąc nie pomyślałem o tym wcześniej, ale też program aktualizacyjny firefoxa nie pokazuje żadnych komunikatów o błędach. Po prostu zatrzymuje się na "Podłączanie do serwera aktualizacji" czy podobny komunikat.
Jak zmienić, żeby się uruchamiał (także) z konta root?
Może mieć właśnie związek z tym, że próbujesz uruchamiać programy graficzne jako root. Jako root uruchamia się jedynie programy narzędziowe, służące do zarządzania systemem. Przeglądarka nie jest programem do uruchomienia, którego wymagane są uprawnienia administratora systemu (root).
Ale to nie jest mój wymysł z tym uruchamianiem jako root, tak sugerował marcin1982 i Yampress w swoim poradniku, w którym pod koniec skonstatował, żeby "Ewentualnie ściągnąć nowszą paczkę firefoxa ze strony (stary katalog ze starą wersją skasować), a nową wersje rozpakować do /opt.".
Rafal_F pisze:Po prostu zatrzymuje się na "Podłączanie do serwera aktualizacji" czy podobny komunikat.
Dzieje się tak, bo program z konta zwykłego użytkownika nie może pisać do katalogu powyżej /home i to jest normalne.
fnmirk pisze:Przeglądarka nie jest programem do uruchomienia, którego wymagane są uprawnienia administratora systemu (root).
Tutaj już musielibyśmy rozstrzygnąć kwestię doktryny. Rozpakowanego Firefoxa można trzymać gdziekolwiek. Aby nie było problemów z aktualizacją - spróbuj rozpakować go do /home. Wtedy na pewno nie będzie problemów z aktualizacją automatyczną przez sam mechanizm programu. Z drugiej strony - u mnie nie ma problemu z uruchomieniem na 30 sekund przeglądarki jako root w trybie graficznym. Kwestię określenia domyślnej przeglądarki dla systemu załatwisz natomiast za pomocą mechanizmu update-alternatives, sprawdziłem, wiem, działa.
marcin1982 pisze:Dzieje się tak, bo program z konta zwykłego użytkownika nie może pisać do katalogu powyżej /home i to jest normalne.
Jak już wspomniałem nie miejsce w strukturze katalogów się liczy, ale to kto jest właścicielem katalogu/pliku do którego chcemy pisać. A to ostatnie można zmienić. Ale rozumiem problem, choć spodziewałem się jakiegoś komunikatu o błędzie zapisu.
Problem dotyczy zazwyczaj pierwszego uruchomienia programu graficznego z uprawnieniami administratora systemu (root), na koncie zwykłego użytkownika. Uruchomienie programu spowoduje utworzenie katalogów i plików, których właścicielem będzie root i zwykły użytkownik najczęściej takiego programu nie uruchomi.
Jest to złożone zagadnienie i próba rozpatrzenia każdego aspektu uruchamiana programów graficznych na prawach administratora systemu wykracza, z racji swojej złożoności, poza ramy tego tematu.
Warto jednak mieć świadomość, że kiedy uruchamiamy program graficzny z prawami administratora systemu (root), to zanim ogłosimy, że jakaś funkcjonalność programu później nie działa, z prawami zwykłego użytkownika, to należy dobrze sprawdzić prawa dostępu do plików i katalogów programu. Szczególnie do tych, które znajdują się w katalogu domowym użytkownika.