[+] Instalacja Firefoxa w Debianie Wheezy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

[+] Instalacja Firefoxa w Debianie Wheezy

Post autor: pinochio »

Nie mogę sobie z tym poradzić. Kierując się poradą z tej strony http://simpledistro.pl/instalacja-firefoxa-na-debianie/ ściągnąłem ze strony Firefoxa plik

Kod: Zaznacz cały

firefox-3.6.15.tar.bz2
rozpakowałem go poleceniem

bunzip2 /tmp/firefox-3.6.15.tar.bz2
do pliku *.tar, te drugie polecenie

tar -xvpf firefox-3.6.15.tar
nie zadziałało u mnie, ani te z poradnika kaki, tak więc rozpakowałem katalog firefox po prostu z prawokliku. Ponieważ nie szło kolejnym poleceniem

sudo rsync -a /tmp/firefox /usr/lib
skopiować tego katalogu do /usr/lib/, zrobiłem to poprzez konsolę mc. Próbując z kolei utworzyć dowiązanie symboliczne do pliku startowego przeglądarki

ln -s /usr/lib/firefox/firefox /usr/bin/firefox
dostałem informację w konsoli, że plik już istnieje. Gdy wpisuję w konsoli polecenie firefox, to otwiera mi się Iceweasel. Gdy wchodzę do katalogu /usr/lib/ i klikam na plik firefox, uruchamia mi się Firefox ze stroną informującą o pomyślnej aktualizacji (z Iceweasel wychodzi po otwartych stronach), ale Firefoxa nie idzie inaczej uruchomić. Jak to teraz zrobić i jak utworzyć skróty?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Paczki tar.bz2 rozpakowujesz poleceniem:

tar -xvjf firefox-3.6.15.tar.bz2
Należy otworzyć nową zakładkę lub nowe okno w przeglądarce a następnie w pasku adresu wpisać about:config. Szukamy pozycji general.useragent.extra.firefox. Klikając dwukrotnie na tej pozycji otwieramy okienko edycyjne. Teraz już wystarczy tylko zamienić wpis Iceweasel na Firefox.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

DaVidoSS pisze:Paczki tar.bz2 rozpakowujesz poleceniem:

To właśnie nie szło mi, robiłem według tego http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=12455

[B]cd /usr/local
tar -jxvf firefox-[I]numer-wersji[/I].tar.bz2
ln -s firefox/firefox bin/firefox[/B]
jak i również według poradnika kaki

Listing #26:  Rozpakowywanie archiwum .tar.bz2    $ tar -xjvf nazwa_pliku.tar.bz2 
Tu wszędzie są te litery poprzestawiane (xvjf, jxvf, xjvf), nie wiem, czy to robi różnicę, próbowałem też katalog przed nazwą pliku wpisać. Nie wiem, czy to z pełnym adresem trzeba wykonać czy nie. Mam jeszcze ten plik na nowo pobrany w home, chętnie bym to jeszcze przećwiczył, poradź, jak to dokładnie wykonać.
Należy otworzyć nową zakładkę lub nowe okno w przeglądarce a następnie w pasku adresu wpisać about:config. Szukamy pozycji general.useragent.extra.firefox. Klikając dwukrotnie na tej pozycji otwieramy okienko edycyjne. Teraz już wystarczy tylko zamienić wpis Iceweasel na Firefox.
To zaraz spróbuję, na razie piszę...
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Oczywiste jest że to polecenie wykonujesz w konsoli w katalogu gdzie owy plik do rozpakowania się znajduje..
Od poczatku:
Otwierasz terminal i wpisujesz:

iceweasel about:config
Szukamy pozycji general.useragent.extra.firefox , klikając dwukrotnie na tej pozycji otwieramy okienko edycyjne. Teraz już wystarczy tylko zamienić wpis Iceweasel na Firefox. Jak nie ma to trzeba otworzyć poprzez prawy myszy ---->dodaj nowe ustawienie --->łańcuch.
Dalej w terminalu :

cd ~/
wget -O firefox-3.6.15.tar.bz2 "http://download.mozilla.org/?product=firefox-3.6.15&os=linux&lang=pl"
su
cp -Rv firefox /usr/lib/ 
cd /usr/bin
rm firefox
ln -s /usr/lib/firefox/firefox firefox
exit
firefox
Gotowe i pięknie działa.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Spokojnie, próbowałem tym wcześniejszym sposobem, i zmieniłem w tym

general.useragent.extra.firefox
(korzystając z przeglądarki Iceweasel/3.5.17) Iceweasel/3.5.17 na Firefox. Zmieniło mi się z domyślnego na użytkownika, ale jak dotąd nic to nie dało. Może potrzeba też podmienić ten plik firefox w /usr/bin/ na ten z /usr/lib/, bo jak napisałem na początku, nie szło tego zrobić. Myślę, że ten ostatni twój kod do tego właśnie zmierza. Firefox jest nowszy niż Iceweasel.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Człowieku wykonaj wszystko poklei jak napisałem a będzie działać. O tamtych poradnikach zapomnij. Przed chwila zainstalowałem sobie owego Firefoksa nie wiem po co i działa wyśmienicie. Nawet bloga napisałem przy okazji...:
http://debian.linux.pl/entries/118-Debi ... -separacji.http://debian.linux.pl/entries/118-Debi ... -Firefoksa
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

Zrobiłem, ale na razie, to mam młyn. Zmieniłem w tym general.useragent.extra.firefox na Firefox (bez numeru wersji) i potem wkleiłem w terminalu jako użytkownik cały ten kod na raz i dostałem potem po su polecenie wpisania hasła, zalogowałem się jako root i wkleiłem już tylko ten człon polecenia

cp -Rv firefox /usr/lib/ 
cd /usr/bin
rm firefox
ln -s /usr/lib/firefox/firefox firefox
exit
firefox
i mam na końcu jakieś takie wyniki

root@pinochio-PC:~# cd /usr/bin
root@pinochio-PC:/usr/bin# rm firefox
root@pinochio-PC:/usr/bin# ln -s /usr/lib/firefox/firefox firefox
root@pinochio-PC:/usr/bin# exit
exit
root@pinochio-PC:~# firefox
Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyInvalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyError: cannot open display: :0
root@pinochio-PC:~# iceweasel about:config
Invalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyInvalid MIT-MAGIC-COOKIE-1 keyError: cannot open display: :0
root@pinochio-PC:~# 
Zrobię to jeszcze raz po kolei, mam nadzieję, że się zapiszą pliki na pliki...
Jest, jak zrobiłem to po kolei działa. Jak teraz ikonki stworzyć i na pulpicie?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

W tym co napisałeś jest taki błąd, że uruchamiasz firefoxa jako root! Nie wolno ci tego robić!

root@pinochio-PC:/usr/bin# exit
exit
root@pinochio-PC:~# firefox
Jakim cudem po poleceniu exit dalej jesteś jako root w konsoli? Użyłeś konsoli root-a. Nieźle.. Używaj normalnej konsoli użytkownika.
Jest, jak zrobiłem to po kolei działa. Jak teraz ikonki stworzyć i na pulpicie?
Bardzo prosto:
http://debian.linux.pl/entries/118-Debi ... -separacji.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Proszę skasować te wypocinę. Tak się sflustrowałem przez kolegę któremu próbowałem pomóc że aż zdublowałem posty.
Awatar użytkownika
pinochio
Beginner

DaVidoSS pisze: Jakim cudem po poleceniu exit dalej jesteś jako root w konsoli? Użyłeś konsoli root-a. Nieźle.. Używaj normalnej konsoli użytkownika.
Nie, używałem normalnej konsoli, nie wiem co to było, drugim razem widziałem, że miałem po exit znaczek użytkownika...

Jest, ślicznie dziękuję, mam ikonkę Firefoxa w zakładce Internet, z niej mogę prosto zrobić skrót na pulpit. Ja myślałem, że po tej zmianie wpisu w general.useragent.extra.firefox mi Iceweasel podmieni i wywali, a ja go mam też. Można go normalnie teraz usunąć, bo obie się nie da teraz otworzyć w tym samym czasie?
ODPOWIEDZ