Podr

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
mathrix

Podręcznik (książka) obsługi serwera Apache

Post autor: mathrix »

Witam.
Szukam jakiejś godnej pozycji do opanowania Apache. Nie dla programisty, tylko administratora z możliwie nowym wydaniu.
Możecie coś polecić?

Pozdrawiam.
Van Pytel
Beginner

Post autor: Van Pytel »

Ja mam http://helion.pl/ksiazki/apache-zabezpi ... apazab.htm
i jest przystępnie napisana. A też aż tak strasznie stara nie jest :D
mathrix

A nie potrzebujesz szybko gotówki na flaszke? :)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Miałem tę książkę. Jest tam mnóstwo informacji i uważam, że na początek za dużo. Poszukaj w sieci, opisów jest trochę to tyle aby wystartować.
mathrix

Na start już sobie załatwiłem taką z 2002r niestety, ale niedługo będę musiał wystartować dość gruby serwis- sama baza ma prawie 60 tabel i zajmuje prawie 4GB więc potrzebuje szybko się podszkolić i w podstawach i zabezpieczeniach.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Apache to nie baza danych to serwer www. Szukaj raczej książek o bazach o postgresql lub mysql. I o zabezpieczeniu całego systemu. No i PHP też . Wiedza o samym Apache nie wystarczy.
mathrix

Dostanę gotowy serwis z już przygotowaną bazą i wszystkim, więc to mnie nie interesuje. Moim zadaniem będzie odpowiednie skonfigurowanie VPS-a żeby wszystko zaczęło działać, na początek, na co najmniej średnim poziomie. Do tej pory moje instancje Apache skupiały się do instalacji, bardzo pobieżnej konfiguracji (pobieżnej ze względu na wiedzę niestety) wrzucenia prostego serwisu.

Teraz chcę i muszę usystematyzować wiedzę. Bezsensu żebym z każdym pytaniem wskakiwał na fora i szukał sposobu rozwiązania prostego działania przez kilka godzin, czasem dni.
Poza tym jest jeszcze mnóstwo rzeczy, o których pewnie nie wiem, że w ogolę istnieją - więc automatycznie nawet nie wiem od czego rozpocząć poszukiwania. Tego typu akcje zazwyczaj kończą się na stwierdzeniu "nie da się".
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Obawiam się, że będziesz skakał po forach, bo "zabawa" zacznie się albo w trakcie uruchamiania tego, albo w trakcie używania. To jest ogromna wiedza i mnóstwo rzeczy trzeba wiedzieć. I wierz mi, serwer apache będzie tu najmniejszym problemem.
ODPOWIEDZ