Witam.
Szukam jakiejś godnej pozycji do opanowania Apache. Nie dla programisty, tylko administratora z możliwie nowym wydaniu.
Możecie coś polecić?
Pozdrawiam.
Podr
Ja mam http://helion.pl/ksiazki/apache-zabezpi ... apazab.htm
i jest przystępnie napisana. A też aż tak strasznie stara nie jest
i jest przystępnie napisana. A też aż tak strasznie stara nie jest

Dostanę gotowy serwis z już przygotowaną bazą i wszystkim, więc to mnie nie interesuje. Moim zadaniem będzie odpowiednie skonfigurowanie VPS-a żeby wszystko zaczęło działać, na początek, na co najmniej średnim poziomie. Do tej pory moje instancje Apache skupiały się do instalacji, bardzo pobieżnej konfiguracji (pobieżnej ze względu na wiedzę niestety) wrzucenia prostego serwisu.
Teraz chcę i muszę usystematyzować wiedzę. Bezsensu żebym z każdym pytaniem wskakiwał na fora i szukał sposobu rozwiązania prostego działania przez kilka godzin, czasem dni.
Poza tym jest jeszcze mnóstwo rzeczy, o których pewnie nie wiem, że w ogolę istnieją - więc automatycznie nawet nie wiem od czego rozpocząć poszukiwania. Tego typu akcje zazwyczaj kończą się na stwierdzeniu "nie da się".
Teraz chcę i muszę usystematyzować wiedzę. Bezsensu żebym z każdym pytaniem wskakiwał na fora i szukał sposobu rozwiązania prostego działania przez kilka godzin, czasem dni.
Poza tym jest jeszcze mnóstwo rzeczy, o których pewnie nie wiem, że w ogolę istnieją - więc automatycznie nawet nie wiem od czego rozpocząć poszukiwania. Tego typu akcje zazwyczaj kończą się na stwierdzeniu "nie da się".