Witam.
Aktualnie posiadam dwa serwery VPS (Debian) w dwóch rożnych firmach. Otóż mam problem z podpięciem domeny do jednego z serwerów, ponieważ dopiero zaczynam zabawę z Linuksem prosiłbym o jak najdokładniejsze wyjaśnienie mi co powinienem zrobić.
Na jednym z serwerów jest podczepiona domena, została ona automatycznie skonfigurowana, więc nie potrafię dojść co muszę dodać (zmienić) na drugim serwerze.
Dokładniej chodzi mi o to, aby podpiąć subdomenę do tego drugiego serwera, dodałem rekord A w postaci tej subdomeny oraz adresu IP na który ma ona zostać przekierowana.
Teraz trzeba wprowadzić zmiany na serwerze, dodałem tą subdomenę w raz z adresem IP do pliku "/etc/hosts". Jednak domyślam się, że trzeba to jeszcze gdzieś dodać aby zaczęło to poprawnie funkcjonować.
Nie mam tyle wolnego czasu, aby bawić się w "szukanie" co i gdzie mam dodać. Prosiłbym o dokładne wskazówki, co jeszcze muszę zrobić.
Z góry wszystkim dziękuję.
Przekierowanie subdomeny na inny numer IP
DNS - przyklad.pl - IP. 7.7.7.7 + serwer www
DNS - sub.przyklad.pl - IP 8.8.8.8 + serwer www
DNS - sub2.przyklad.pl - IP 8.8.8.9 + serwer www
DNS - brakwww.przyklad.pl IP 8.8.8.22 + tylko serwer ftp
Jak widać do każdego adresu który masz (a który oczywiście chciałbyś widzieć w przeglądarce) musisz mieć uruchomiony serwer www.
A taki adres brakwww.przyklad.pl nie wstawi ci żadnej strony - bo nie masz serwera www, ale np masz tam ftp.
Tak jakby taka jest idea DNS.
DNS - sub.przyklad.pl - IP 8.8.8.8 + serwer www
DNS - sub2.przyklad.pl - IP 8.8.8.9 + serwer www
DNS - brakwww.przyklad.pl IP 8.8.8.22 + tylko serwer ftp
Jak widać do każdego adresu który masz (a który oczywiście chciałbyś widzieć w przeglądarce) musisz mieć uruchomiony serwer www.
A taki adres brakwww.przyklad.pl nie wstawi ci żadnej strony - bo nie masz serwera www, ale np masz tam ftp.
Tak jakby taka jest idea DNS.
Akurat tak zrobiłem, dodałem rekord A z adresem subdomeny oraz adresem IP. Nie wiem czy to miałeś na myśli, bo jak dla mnie wyraziłeś się trochę nieprecyzyjnie.sethiel pisze:No to co za problem. Np jest serwer gry na serwerze battlenet o numerze IP 99.99.99.99 wpisujesz w DNS że dla Ciebie to on sie nazywa super.mojadomena.pl, a nikogo nie obchodzi że ta domena wskazuje na nie Twój serwer.