Przekierowanie subdomeny na inny numer IP

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
timmy

Przekierowanie subdomeny na inny numer IP

Post autor: timmy »

Witam.
Aktualnie posiadam dwa serwery VPS (Debian) w dwóch rożnych firmach. Otóż mam problem z podpięciem domeny do jednego z serwerów, ponieważ dopiero zaczynam zabawę z Linuksem prosiłbym o jak najdokładniejsze wyjaśnienie mi co powinienem zrobić.

Na jednym z serwerów jest podczepiona domena, została ona automatycznie skonfigurowana, więc nie potrafię dojść co muszę dodać (zmienić) na drugim serwerze.
Dokładniej chodzi mi o to, aby podpiąć subdomenę do tego drugiego serwera, dodałem rekord A w postaci tej subdomeny oraz adresu IP na który ma ona zostać przekierowana.
Teraz trzeba wprowadzić zmiany na serwerze, dodałem tą subdomenę w raz z adresem IP do pliku "/etc/hosts". Jednak domyślam się, że trzeba to jeszcze gdzieś dodać aby zaczęło to poprawnie funkcjonować.

Nie mam tyle wolnego czasu, aby bawić się w "szukanie" co i gdzie mam dodać. Prosiłbym o dokładne wskazówki, co jeszcze muszę zrobić.
Z góry wszystkim dziękuję.
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Post autor: czarownik »

A skonfigurowałeś jakiegoś demona HTTP? Bo przekierowanie domeny na serwer nie wystarczy jeszcze serwer musi umieć coś pokazać na tej domenie.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

DNS - przyklad.pl - IP. 7.7.7.7 + serwer www
DNS - sub.przyklad.pl - IP 8.8.8.8 + serwer www
DNS - sub2.przyklad.pl - IP 8.8.8.9 + serwer www
DNS - brakwww.przyklad.pl IP 8.8.8.22 + tylko serwer ftp

Jak widać do każdego adresu który masz (a który oczywiście chciałbyś widzieć w przeglądarce) musisz mieć uruchomiony serwer www.
A taki adres brakwww.przyklad.pl nie wstawi ci żadnej strony - bo nie masz serwera www, ale np masz tam ftp.
Tak jakby taka jest idea DNS.
timmy

Nie bardzo Was rozumiem, może trochę źle wyjaśniłem. Ta subdomena jest mi jedynie potrzebna do łączenia się z serwerem załóżmy jakiejś gry. Aby nie wpisywać cyferek (IP) tylko łączyć się po przez subdomenę np. s1.mojadomena.pl
sethiel
Junior Member

No to co za problem. Np jest serwer gry na serwerze battlenet o numerze IP 99.99.99.99 wpisujesz w DNS że dla Ciebie to on sie nazywa super.mojadomena.pl, a nikogo nie obchodzi że ta domena wskazuje na nie Twój serwer.
timmy

sethiel pisze:No to co za problem. Np jest serwer gry na serwerze battlenet o numerze IP 99.99.99.99 wpisujesz w DNS że dla Ciebie to on sie nazywa super.mojadomena.pl, a nikogo nie obchodzi że ta domena wskazuje na nie Twój serwer.
Akurat tak zrobiłem, dodałem rekord A z adresem subdomeny oraz adresem IP. Nie wiem czy to miałeś na myśli, bo jak dla mnie wyraziłeś się trochę nieprecyzyjnie.
sethiel
Junior Member

Precyzyjnie odpowiem jak precyzyjnie zapytasz. Lub nie odpowiem jak nie będę wiedział.
Przyznam szczerze, że czytałem Twojego każdego posta po dwa razy pytając sam siebie co też autor miał na myśli.
Starałem się odpowiedzieć na tyle na ile zrozumiałem Twój problem.
ODPOWIEDZ