Witam serdecznie
Na wstępnie wspomnę że słabo znam się na sieciach. Ale dostałem takie zadanie i co zrobić.
Mam dwa budynki oddalone od siebie o około 400m. W jednym budynku ma znajdować się serwer (debian) i sieć ethernet (dokopię switche). Rozprowadzę po budynku skrętki i nie będzie problemu. Podłącze około 30 komputerów. Przewód nie będzie dłuższy niż 100m.
W drugi budynek jest większy, muszę podłączyć około 15-20 komputerów. W pierwszych chciałbym postawić AP (z odpowiednią anteną 5Ghz) i nadawać sygnał. Znalazłem takie "nadajniki": http://allegro.pl/ubiquiti-networks-nan ... 79623.html
W drugim budynku znajdowały by się odpowiednie APC. Jeden podłączony do 1-3 komputerów w zależności od biura. No i teraz mam problemy jak to rozwiązać.
1) Po ethernecie wystarczy chyba jak do dhcp będę dodawał ip wew. z mac'iem a nie filtrował mac'ów po iptablesie. Czy da się oszukać to rozwiązanie, wpisując własny adres ip w ustawieniach karty? W sumie i tak do przewodu jak będę miał dostęp ale pytam z ciekawości.
2) Jak działa taki nadajnik? Trzeba dogrywać do niego jakieś oprogramowanie czy już jest to zrobione? Posiadają jakieś skromne podzespoły ale jak to skonfigurować nie mam pojęcia. Najlepszym rozwiązaniem było by przepuszczanie wszystkiego przez taki nadajnik i sprawdzanie dostępu w routrze (np. login i hasło - pkt 3)
3) Chciałbym żeby każdy APC miał własny login i hasło. Bo jak się okazało do tego będą miały dostęp zew. firmy. A nie chce im podawać ogólnego hasła do WiFi wpisanego w confingu. Podobno trzeba wtedy użyć PPPoE. Czy jest to konieczne? Poza tym jak rozwiązują ten problem firmy dostarczające dostęp internetu w technologi bezprzewodowej. Z tego co wiem każdy ma swoje konto.
4) Samym APC może być chyba router ewentualnie dodatkowa antena. Jakie musi mieć opcje? Ja aktualnie posiadam TP-Linka. W zakładce WAN pierwszą opcją jest: WAN Connection Type. Do wyboru mam m.in. Dynamic IP (sieć po skrętce), PPPoE ( pytanie czy po skrętce czy po wifi, są pola do loginu i hasła), 802.1X (ta chyba jest po wifi, jest dodatkowe pole do loginu i hasła) oraz kilka dodatkowych które nic mi nie mówią.
Dodam też mały schemacik sieci, którą ja widzę:
Budowa sieci bezprzewodowej.
- LordRuthwen
- Moderator
Ad. 1. I tak musisz filtrować, vo jakiś lepiej rozgarnięty ustawi statycznie adres i pozamiatane.
Ad. 2. Nic nie trzeba, jedynie skonfigurować przez interfejs www.
Ad. 3. Radius
Ad. 4. To jest AP nie router, więc jest przezroczysty.
Generalnie ja bym się nie pchał w 1500 linków radiowych typu APC - AP, lepiej postaw most na dwóch urządzeniach i dalej kablami, taniej, stabilniej, pewniej...
Ad. 2. Nic nie trzeba, jedynie skonfigurować przez interfejs www.
Ad. 3. Radius
Ad. 4. To jest AP nie router, więc jest przezroczysty.
Generalnie ja bym się nie pchał w 1500 linków radiowych typu APC - AP, lepiej postaw most na dwóch urządzeniach i dalej kablami, taniej, stabilniej, pewniej...
Wiem, chyba zainwestuje w jeden AP i max 2-3 APC reszta po skrętce.
Mam pytanie co do RADIUSA. On działa jak PPPoE? Widziałem filmiki na youtube. Po znalezieniu sieci i połączeniu pyta o login i hasło od razu. Nie trzeba się bawić w konfiguracje.
Mam też pytanie. Potrzebuje stworzyć w innym miejscu 2-3 niezależne tory.
1. Publiczny Hotspot (bez hasła, jedynie rejestracja mac i akceptacja regulaminu przez przeglądarkę), 2 i 3. pod płatną usługę dostępu do internetu oraz inne urządzenia np. kamerki IP. Jak się można domyśleć do 2 potrzebuje weryfikacji hasłem i loginem i chyba na sam AP powinien być hasło.
W poprzednim poście dałem link do Nano, one nie posiadają z tego co widziałem opcji niezależnych torów. Urządzenia typu Mikrotik mają takie opcje. Jednak nie rozumiem tych licencji i po demie (http://demo.mt.lv) widać, że to chyba za bardzo zaawansowane urządzenie. Oprócz zwykłego AP ma funkcje Router, którego chyba można wyłączyć.
Mogę takie coś stworzyć z poziomu debiana? Nie wiem czy tor zależy od software (dodatkowe wlan'y) czy hardware. Kupiłbym jakieś mały terminal z wyjściem antenowym, wgrał debiana i pociągnął to jakoś.
Mam pytanie co do RADIUSA. On działa jak PPPoE? Widziałem filmiki na youtube. Po znalezieniu sieci i połączeniu pyta o login i hasło od razu. Nie trzeba się bawić w konfiguracje.
Mam też pytanie. Potrzebuje stworzyć w innym miejscu 2-3 niezależne tory.
1. Publiczny Hotspot (bez hasła, jedynie rejestracja mac i akceptacja regulaminu przez przeglądarkę), 2 i 3. pod płatną usługę dostępu do internetu oraz inne urządzenia np. kamerki IP. Jak się można domyśleć do 2 potrzebuje weryfikacji hasłem i loginem i chyba na sam AP powinien być hasło.
W poprzednim poście dałem link do Nano, one nie posiadają z tego co widziałem opcji niezależnych torów. Urządzenia typu Mikrotik mają takie opcje. Jednak nie rozumiem tych licencji i po demie (http://demo.mt.lv) widać, że to chyba za bardzo zaawansowane urządzenie. Oprócz zwykłego AP ma funkcje Router, którego chyba można wyłączyć.
Mogę takie coś stworzyć z poziomu debiana? Nie wiem czy tor zależy od software (dodatkowe wlan'y) czy hardware. Kupiłbym jakieś mały terminal z wyjściem antenowym, wgrał debiana i pociągnął to jakoś.
co do nanostacji są dobre, można tam w sumie zrobić to samo co na MiktoTikach. minus że zazwyczaj mają wbudowaną antenę. Polecam MT z racji że możesz do jednego urządzenia podłączyć kilka anten i jedno urządzenie może pracować na kilka sposobów. ja to widzę tak że w 1 budynku robisz sieć, podłączasz MT, przesyłasz do 2 budynku i tam już rozdzielasz jak tylko Ci się podoba, czy to jakieś punkty dostępu czy coś innego. Instrukcji jak co ustawić jest mnóstwo, a licencje to chyba 3 lub 4 będzie dobra bo nie pamiętam która co ma.
@down - zapomniałeś jeszcze dodać że napisałem antene zamiast antenę
@down - zapomniałeś jeszcze dodać że napisałem antene zamiast antenę