Przejscie z Windowsa na Linuksa
Witajcie,
wlasnie przed chwila skonczylem moja pierwsza przygode z debianem. "Mily" dla mnie nie byl. Juz na poczatku problemy z tym CD-ROMem, potem podczas instalacji... ale sie udalo. Glownie dzieki jaSS, ktory znalazl czas pomoc mi przy instalacji - dziekuje jaSS.
Niestety nie zdazylem z czasem i musialem wszystko spowrotem uruchomic na XP.
Doszedlem do wniosku, ze wypozycze sobie komputer, na niego przegram moj caly serwer i w spokoju sobie nagram na moim komputerze debiana i wszystkie potrzebne programy.
WojtekZ dzieki za wskazowki, szczegolnie jesli chodzi o programy. Tylko po co mam instalowac serwer DNS?
A wiec radzisz jako serwer mailowy Postfixa. Moze jeszcze jakies inne propozycje od innych czytajacych?
A co z FTP?
TIA.
wlasnie przed chwila skonczylem moja pierwsza przygode z debianem. "Mily" dla mnie nie byl. Juz na poczatku problemy z tym CD-ROMem, potem podczas instalacji... ale sie udalo. Glownie dzieki jaSS, ktory znalazl czas pomoc mi przy instalacji - dziekuje jaSS.
Niestety nie zdazylem z czasem i musialem wszystko spowrotem uruchomic na XP.
Doszedlem do wniosku, ze wypozycze sobie komputer, na niego przegram moj caly serwer i w spokoju sobie nagram na moim komputerze debiana i wszystkie potrzebne programy.
WojtekZ dzieki za wskazowki, szczegolnie jesli chodzi o programy. Tylko po co mam instalowac serwer DNS?
A wiec radzisz jako serwer mailowy Postfixa. Moze jeszcze jakies inne propozycje od innych czytajacych?
A co z FTP?
TIA.
Jeżeli nie planujesz jakiejś bardzo dużej ilości kont to Postfix jest bardzo dobrym rozwiązaniemKamcio pisze:A wiec radzisz jako serwer mailowy Postfixa. Moze jeszcze jakies inne propozycje od innych czytajacych?
A co z FTP?
Co do ftp, to tez w zależności od ilości kont i potrzeb częstego ich modyfikowania to albo proftpd (+ np konta w bazie mysql) lub jeżeli to będzie niedużo konto to vsftpd sprawuje sie wyśmienicie i bardzo ładnie, szubko, działa, a konfiguracja poinstalacyjna jest praktycznie zerowa.
Pomysł z wypozyczeniem kompa i spokojnym zainstalowaniem debiana jak najbardziej popieram, najpier trzeba na spokojnie zainstalować wszystko, poustawiać, posprawdzać a potem jak juz mamy pewność że "maszyna" działa to przenosić cokolwiek.
Jak masz swoją domenę, to serwer DNS się przydaje... chyba, że załatwiasz to w jakiś inny sposób, ale chyba ten jest najoczywistszy (nie będę się spierał ]patrz tutaj[/URL]).Kamcio pisze:Witajcie,
(...)
A co z FTP?
(...)
Pozdrawiam
[quote="wojtekz_"]Jak masz swoją domenę, to serwer DNS się przydaje... chyba, że załatwiasz to w jakiś inny sposób, ale chyba ten jest najoczywistszy (nie będę się spierał ]
A ja tam preferuje używanie sprawdzonych serwerów dns, szczególnie jak ma sie tylko jedna lub kilka domen.
Ja zazwyczaj polecam http://freedns.sgh.waw.pl/
A ja tam preferuje używanie sprawdzonych serwerów dns, szczególnie jak ma sie tylko jedna lub kilka domen.
Ja zazwyczaj polecam http://freedns.sgh.waw.pl/
Niestety ale musze poruszyc podstawowe rzeczy. Z tego co mi wiadomo to DNS (Domain Name System) "zamienia" domeny typu costam.com na IP.
Ok, mam kilka domen i wszystkie przekierowane sa na moje stale IP. Po co mi jeszcze zwiazku z tym DNS? Dla subdomen? Nie... albo??
FTP. Dzieki za wskazowke, przestudiuje Twoja propozycje odnosnie SSH.
Ok, mam kilka domen i wszystkie przekierowane sa na moje stale IP. Po co mi jeszcze zwiazku z tym DNS? Dla subdomen? Nie... albo??
FTP. Dzieki za wskazowke, przestudiuje Twoja propozycje odnosnie SSH.
No i jak to się stało, że Twoje domeny wiedzą, jakie masz IP? Jakiś serwer DNS ma to zaszyte. Pytanie, czy chcesz, żeby to Twój serwer był tym serwerem, czy nie. Z całej rozmowy wynika, że nie ;-)Kamcio pisze:Niestety ale musze poruszyc podstawowe rzeczy. Z tego co mi wiadomo to DNS (Domain Name System) "zamienia" domeny typu costam.com na IP.
Pozdrawiam
Stan rzeczy. Zainstalowalem juz Debiana (po zalatwieniu innego CD-ROMu). Teraz poszlo jak po masle (dzieki instrukcji zamieszczonej na Waszym forum).
Teraz instaluje serwer www wedlug pewnego poradnika i stanalem na php.
Mam za pomoca komendy "tar xjvf php-5.2.3.tar.bz2" rozpakowac plik. Jednakze otrzymuje komunikat: "tar: bzip2: Nie mozna exec: Nie ma takiego pliku ani katalogu". Sprawdzilem komenda "dir" i plik jest w tym katalogu ale czy nie chodzi przypadkiem tutaj o jakis plik programu tar?
Teraz instaluje serwer www wedlug pewnego poradnika i stanalem na php.
Mam za pomoca komendy "tar xjvf php-5.2.3.tar.bz2" rozpakowac plik. Jednakze otrzymuje komunikat: "tar: bzip2: Nie mozna exec: Nie ma takiego pliku ani katalogu". Sprawdzilem komenda "dir" i plik jest w tym katalogu ale czy nie chodzi przypadkiem tutaj o jakis plik programu tar?
Kamcio, a bzip2 masz zainstalowane?
jeśli nie to zainstaluj:
btw. nie lepiej zainstalować php z repo?
?
jeśli nie to zainstaluj:
Kod: Zaznacz cały
aptitude install bzip2
btw. nie lepiej zainstalować php z repo?
Kod: Zaznacz cały
aptitude install php5