Przejscie z Windowsa na Linuksa
Przejscie z Windowsa na Linuksa
Witajcie,
najpierw pozwolicie, ze sie przywitam. Odnalazlem Wasze forum poniewaz szukalem informacji na temat zastosowania Linuksa jako system mojego serwera.
Przedstawie Wam moja sytuacje. Posiadam sobie serwer w domu na Windowsie XP (nie bijcie), na ktorym pracuje serwer WWW (Apache), PHP, MySql i E-mail. Mam wlasna domene i stale IP. Moj router przekierowuja odpowiednie zapytania do mojego serwera.
Wszystko ladnie i w miare szybko funckjonowalo do momentu, az na moim forum przybylo uzytkownikow i postow. Wtedy wykupilem u providera troche miejsca i przenioslem tam moje forum. Jednakze w zeszly piatek wyskoczyl jakis blad (mozna zobaczyc go tutaj) i do dzisiaj moj provider nie umie go usunac. Nie chce dluzej czekac (jak to wyglada, ze forum juz tydzien nie jest dostepne) i dlatego chcialbym spowrotem przeniesc forum na moj serwer. Wczesniej chcialbym ale przejsc z windowsa na linuxa - licze w ten sposob, ze np. zapytania do bazy beda trwaly krocej i moj serwer nie bedzie wolniejszy przy wiekszej liczbie osob online.
Wyczytalem, ze najlepiej skorzystac wlasnie z debiana. Zwiazku z tym mam kilka pytan:
1. Czy zdaze w jeden dzien skonfigurowac debiana, serwer www, php, mysql i e-mail?
2. Jako ze nie mam pojecia o linuxie, zabierac sie w ogole za debiana?
3. Czy moglby mi ktos z Was napisac co i w jakiej kolejnosci powinienem instalowac? Wprawdzie znalazlem ten artykul: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672654.html ale z tego co widze to w tym przypadku instalowany jest Linux do innego celu.
Z gory dziekuje Wam za pomoc.
najpierw pozwolicie, ze sie przywitam. Odnalazlem Wasze forum poniewaz szukalem informacji na temat zastosowania Linuksa jako system mojego serwera.
Przedstawie Wam moja sytuacje. Posiadam sobie serwer w domu na Windowsie XP (nie bijcie), na ktorym pracuje serwer WWW (Apache), PHP, MySql i E-mail. Mam wlasna domene i stale IP. Moj router przekierowuja odpowiednie zapytania do mojego serwera.
Wszystko ladnie i w miare szybko funckjonowalo do momentu, az na moim forum przybylo uzytkownikow i postow. Wtedy wykupilem u providera troche miejsca i przenioslem tam moje forum. Jednakze w zeszly piatek wyskoczyl jakis blad (mozna zobaczyc go tutaj) i do dzisiaj moj provider nie umie go usunac. Nie chce dluzej czekac (jak to wyglada, ze forum juz tydzien nie jest dostepne) i dlatego chcialbym spowrotem przeniesc forum na moj serwer. Wczesniej chcialbym ale przejsc z windowsa na linuxa - licze w ten sposob, ze np. zapytania do bazy beda trwaly krocej i moj serwer nie bedzie wolniejszy przy wiekszej liczbie osob online.
Wyczytalem, ze najlepiej skorzystac wlasnie z debiana. Zwiazku z tym mam kilka pytan:
1. Czy zdaze w jeden dzien skonfigurowac debiana, serwer www, php, mysql i e-mail?
3. Czy moglby mi ktos z Was napisac co i w jakiej kolejnosci powinienem instalowac? Wprawdzie znalazlem ten artykul: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672654.html ale z tego co widze to w tym przypadku instalowany jest Linux do innego celu.
jak będziesz zdeterminowany i poświecisz czas (np. wcześniej zapoznasz się z dokumentacją) to takKamcio pisze:Czy zdaze w jeden dzien skonfigurowac debiana, serwer www, php, mysql i e-mail?
jeśli jesteś gotów zacząc ostrą nauke to owszemKamcio pisze:2. Jako ze nie mam pojecia o linuxie, zabierac sie w ogole za debiana?
Na Debianie polecam jeszcze serwer ssh - będziesz mógł zdalnie i bezpiecznie logować się na serwerze z każdego miejsca na świeci i go administrować ;-)Kamcio pisze:serwer WWW (Apache), PHP, MySql i E-mail
Nie potrafi go usunąć czy nie chce, bo to jest różnica.Kamcio pisze:Wtedy wykupilem u providera troche miejsca i przenioslem tam moje forum. Jednakze w zeszly piatek wyskoczyl jakis blad (mozna zobaczyc go tutaj) i do dzisiaj moj provider nie umie go usunac.
Bo z tego
Kod: Zaznacz cały
User 'kamcio' has exceeded the 'max_connections' resource (current value: 1)
Ale to tak off topic.
Poszukaj w dziale serwer na forum i poczytaj sobie to - http://howtoforge.net/perfect_setup_debian_etch_p4Kamcio pisze:Czy moglby mi ktos z Was napisac co i w jakiej kolejnosci powinienem instalowac?
@JaSS Chyba nie chce? Dlatego tez chce jak najszybciej powrocic na moj serwer.
@Mlyczek Dzieki za link.
Dzieki za wszelka pomoc. Mam nadzieje, ze jak w dniu instalacji wyskocza jakies bledy to znajde u Was szybka pomoc...
[Dodano: 2007-05-28, 10:51]
Witajcie,
Zabralem sie za instalacje Debiana. Niestety juz przy wykrywaniu mojego CD-ROMa wyskakuje blad, ze najprawdopodobniej nie ma plytki w CD-ROMie. Dobrze, moj CD-ROM nie nalezy do najnowszych bo tez go na codzien nie potrzebuje (24x Samsung). Macie jakas rade dla mnie oprocz kupienia nowszego CD-ROMu?
@Mlyczek Dzieki za link.
Dzieki za wszelka pomoc. Mam nadzieje, ze jak w dniu instalacji wyskocza jakies bledy to znajde u Was szybka pomoc...
[Dodano: 2007-05-28, 10:51]
Witajcie,
Zabralem sie za instalacje Debiana. Niestety juz przy wykrywaniu mojego CD-ROMa wyskakuje blad, ze najprawdopodobniej nie ma plytki w CD-ROMie. Dobrze, moj CD-ROM nie nalezy do najnowszych bo tez go na codzien nie potrzebuje (24x Samsung). Macie jakas rade dla mnie oprocz kupienia nowszego CD-ROMu?
Witaj,
sciagnalem ta wersje: http://cdimage.debian.org/debian-cd/4.0 ... 6-CD-1.iso czyli pierwsza plytke z GNOME (Stable -Etch)
Sum kontrolnych nie sprawdzalem.
sciagnalem ta wersje: http://cdimage.debian.org/debian-cd/4.0 ... 6-CD-1.iso czyli pierwsza plytke z GNOME (Stable -Etch)
Sum kontrolnych nie sprawdzalem.
Jeżeli masz tam windowsa jeszcze i jakieś normalne łącze to możesz spróbować: http://goodbye-microsoft.com/Kamcio pisze:Macie jakas rade dla mnie oprocz kupienia nowszego CD-ROMa?
Re: Przejscie z windowsa na linuxa
Nasz serwer firmowy stoi na Debianie i ja się ostatnio nim opiekuję ;-)Kamcio pisze:Witajcie,
(...)
3. Czy moglby mi ktos z Was napisac co i w jakiej kolejnosci powinienem instalowac? Wprawdzie znalazlem ten artykul: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672654.html ale z tego co widze to w tym przypadku instalowany jest linux do innego celu.
1. Nie zdążysz, zapomnij.
2. Na pewno warto zabierać się za Debiana. Po wgryzieniu się w tematykę, co Ci zajmie troszkę czasu, dostaniesz w wyniku bezpieczny, stabilny, szybki serwer, który będzie spełniał swoją rolę przez długi czas.
3. Musisz zainstalować, oprócz tego, co napisałeś, serwer DNS (np. bind, chociaż uchodzi za pokręcony). Niestety, na wszystko trzeba poświęcić chwilkę, jeśli chcesz, żeby to jakoś chodziło. Jako serwer mailowy polecam Postfixa, jakoś Debianowy Exim mnie nie przekonuje... A'propos tego linku: do instalacji pakietów używaj aptitude zamiast apt-get, lepiej sobie radzi z konfliktami zależności i sugeruje opcjonalne rozwiązania.
Jeśli nie miałeś do czynienia z Debianem, przeczytaj poradnik Kaka'i, tam jest ładnie opisane, co robić z pakietami Debiana (czytaj README.Debian w dokumentacji pakietów (/usr/share/doc), tam jest sporo przydatnych tipsów).
Pozdrawiam