Przejscie z Windowsa na Linuksa

Ogólne pytania dotyczące systemu
Kamcio

Przejscie z Windowsa na Linuksa

Post autor: Kamcio »

Witajcie,

najpierw pozwolicie, ze sie przywitam. Odnalazlem Wasze forum poniewaz szukalem informacji na temat zastosowania Linuksa jako system mojego serwera.
Przedstawie Wam moja sytuacje. Posiadam sobie serwer w domu na Windowsie XP (nie bijcie), na ktorym pracuje serwer WWW (Apache), PHP, MySql i E-mail. Mam wlasna domene i stale IP. Moj router przekierowuja odpowiednie zapytania do mojego serwera.
Wszystko ladnie i w miare szybko funckjonowalo do momentu, az na moim forum przybylo uzytkownikow i postow. Wtedy wykupilem u providera troche miejsca i przenioslem tam moje forum. Jednakze w zeszly piatek wyskoczyl jakis blad (mozna zobaczyc go tutaj) i do dzisiaj moj provider nie umie go usunac. Nie chce dluzej czekac (jak to wyglada, ze forum juz tydzien nie jest dostepne) i dlatego chcialbym spowrotem przeniesc forum na moj serwer. Wczesniej chcialbym ale przejsc z windowsa na linuxa - licze w ten sposob, ze np. zapytania do bazy beda trwaly krocej i moj serwer nie bedzie wolniejszy przy wiekszej liczbie osob online.

Wyczytalem, ze najlepiej skorzystac wlasnie z debiana. Zwiazku z tym mam kilka pytan:
1. Czy zdaze w jeden dzien skonfigurowac debiana, serwer www, php, mysql i e-mail?
2. Jako ze nie mam pojecia o linuxie, zabierac sie w ogole za debiana?
3. Czy moglby mi ktos z Was napisac co i w jakiej kolejnosci powinienem instalowac? Wprawdzie znalazlem ten artykul: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672654.html ale z tego co widze to w tym przypadku instalowany jest Linux do innego celu.

Z gory dziekuje Wam za pomoc.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Kamcio pisze:Czy zdaze w jeden dzien skonfigurowac debiana, serwer www, php, mysql i e-mail?
jak będziesz zdeterminowany i poświecisz czas (np. wcześniej zapoznasz się z dokumentacją) to tak
Kamcio pisze:2. Jako ze nie mam pojecia o linuxie, zabierac sie w ogole za debiana?
jeśli jesteś gotów zacząc ostrą nauke to owszem
Kamcio pisze:serwer WWW (Apache), PHP, MySql i E-mail
Na Debianie polecam jeszcze serwer ssh - będziesz mógł zdalnie i bezpiecznie logować się na serwerze z każdego miejsca na świeci i go administrować ;-)
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Kamcio pisze:Wtedy wykupilem u providera troche miejsca i przenioslem tam moje forum. Jednakze w zeszly piatek wyskoczyl jakis blad (mozna zobaczyc go tutaj) i do dzisiaj moj provider nie umie go usunac.
Nie potrafi go usunąć czy nie chce, bo to jest różnica.

Bo z tego

Kod: Zaznacz cały

User 'kamcio' has exceeded the 'max_connections' resource (current value: 1)
wynika ze admin Ci praktycznie wyłączył dostęp do bazy ustawiając maksymalną liczbę połączeń do bazy na "1", z takim limitem to raczej nie dużo da się podziałać.

Ale to tak off topic.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Kamcio pisze:Czy moglby mi ktos z Was napisac co i w jakiej kolejnosci powinienem instalowac?
Poszukaj w dziale serwer na forum i poczytaj sobie to - http://howtoforge.net/perfect_setup_debian_etch_p4
Kamcio

@JaSS Chyba nie chce? Dlatego tez chce jak najszybciej powrocic na moj serwer.
@Mlyczek Dzieki za link.

Dzieki za wszelka pomoc. Mam nadzieje, ze jak w dniu instalacji wyskocza jakies bledy to znajde u Was szybka pomoc...

[Dodano: 2007-05-28, 10:51]
Witajcie,

Zabralem sie za instalacje Debiana. Niestety juz przy wykrywaniu mojego CD-ROMa wyskakuje blad, ze najprawdopodobniej nie ma plytki w CD-ROMie. Dobrze, moj CD-ROM nie nalezy do najnowszych bo tez go na codzien nie potrzebuje (24x Samsung). Macie jakas rade dla mnie oprocz kupienia nowszego CD-ROMu?
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Kamcio pisze:Macie jakas rade dla mnie oprocz kupienia nowszego CD-ROMa?
a jaką płytkę Debiana ściągnąłeś? (netinstall/pierwsza CD/whatever).
jaką wersję Debiana ściągnąłeś? (stable/testing)
sumy kontrolne sprawdzałeś?
Kamcio

Witaj,

sciagnalem ta wersje: http://cdimage.debian.org/debian-cd/4.0 ... 6-CD-1.iso czyli pierwsza plytke z GNOME (Stable -Etch)

Sum kontrolnych nie sprawdzalem.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Kamcio, jeśli z CD-romu nie chce iść, to spróbuj zainstalować Debiana z pamięci flasch/odtwarzacza mp3 (było o tym na forum).
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Kamcio pisze:Macie jakas rade dla mnie oprocz kupienia nowszego CD-ROMa?
Jeżeli masz tam windowsa jeszcze i jakieś normalne łącze to możesz spróbować: http://goodbye-microsoft.com/
wojtekz_
Beginner

Re: Przejscie z windowsa na linuxa

Post autor: wojtekz_ »

Kamcio pisze:Witajcie,
(...)
Wyczytalem, ze najlepiej skorzystac wlasnie z debiana. Zwiazku z tym mam kilka pytan:
1. Czy zdaze w jeden dzien skonfigurowac debiana, serwer www, php, mysql i e-mail?
2. Jako ze nie mam pojecia o linuxie, zabierac sie w ogole za debiana?
3. Czy moglby mi ktos z Was napisac co i w jakiej kolejnosci powinienem instalowac? Wprawdzie znalazlem ten artykul: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672654.html ale z tego co widze to w tym przypadku instalowany jest linux do innego celu.

Z gory dziekuje Wam za pomoc.
Nasz serwer firmowy stoi na Debianie i ja się ostatnio nim opiekuję ;-)

1. Nie zdążysz, zapomnij.
2. Na pewno warto zabierać się za Debiana. Po wgryzieniu się w tematykę, co Ci zajmie troszkę czasu, dostaniesz w wyniku bezpieczny, stabilny, szybki serwer, który będzie spełniał swoją rolę przez długi czas.
3. Musisz zainstalować, oprócz tego, co napisałeś, serwer DNS (np. bind, chociaż uchodzi za pokręcony). Niestety, na wszystko trzeba poświęcić chwilkę, jeśli chcesz, żeby to jakoś chodziło. Jako serwer mailowy polecam Postfixa, jakoś Debianowy Exim mnie nie przekonuje... A'propos tego linku: do instalacji pakietów używaj aptitude zamiast apt-get, lepiej sobie radzi z konfliktami zależności i sugeruje opcjonalne rozwiązania.

Jeśli nie miałeś do czynienia z Debianem, przeczytaj poradnik Kaka'i, tam jest ładnie opisane, co robić z pakietami Debiana (czytaj README.Debian w dokumentacji pakietów (/usr/share/doc), tam jest sporo przydatnych tipsów).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ