Zamontowałam w komputerze dwa dyski - jeden nowy na System Debian a drugi z danymi zawierającymi kopie zapasowe robione na poprzednim komputerze z Debianem 5.
W czasie instalacji Systemu Debian podzieliłam ręcznie nowy dysk na partycje. Instalator pokazał mi ten drugi dysk z danymi - i jego 3 partycje:
Kod: Zaznacz cały
/dev/sdb1 , /dev/sdb2 i /dev/sdb3
Efekt jest taki jak można było oczekiwać - czyli nie jest ten drugi dysk podmontowany i można to byłoby zrobić - teraz jak już Debian jest zainstalowany - jedynie podmontować ręcznie.
Ten nowy komputer będę jeszcze przeinstalowywała od początku bo mają być zmienione części do komputera i nie jestem też zadowolona z podziału na partycje i "efektu" jaki uzyskałam na moim drugim z kolei instalowanym komputerze z Debianem polegającym na tym, że "Partycja 1 nie zaczyna się na granicy bloku fizycznego".
Chciałam zapytać, czy da się ten drugi dysk z danymi podmontować w trakcie instalacji Debiana tak, żeby nie stracić danych na tym dysku?
Nie wiem czy ja czegoś nie zauważyłam w instalatorze czy niewłaściwie zrozumiałam jakąś opcję - z tych które są dostępne przy partycjonowaniu?