Zwlekałem z odpowiedzią trochę z powodu innych obowiązków jak również z nadzieją, że aktualizacja KDE rozwiąże problem, ale niestety nic się nie zmieniło.
1. Doprecyzowałem tytuł pierwszego posta, tzn. dodałem słowo: "Graficzne".
2.
Yampress pisze:Używaj 7zip
Proszę pisać konkretnie!
W Debianie mam p7zip:
Kod: Zaznacz cały
$ aptitude search 7zip
p p7zip - 7z - archiwizator plików o wysokim współczynniku kompresji
i A p7zip-full - Archiwizatory plików 7z i 7za o wysokim współczynniku kompresji
p p7zip-rar
I nie jest on bynajmniej programem graficznym, a z takimi mam problem.
Natomiast używanie 7-Zip, czyli programu zainstalowanego na wine jest raczej kiepskim pomysłem, bo to jakby chciało się tworzyć archiwum z systemu Windows z poziomu programu uruchomionego w tym systemie.
3.
Yampress pisze:
U mnie działa wszystko dobrze.
Gratuluję!
System Wheezy instalowałem z net.iso i nie działało.
Następnie instalowałem jeszcze raz z tym, że najpierw Squeezy (system podstawowy) >> aktualizacja do Wheezy >> doinstalowanie KDE i również nie działa prawidłowo żaden archiwizator graficzny!
Więc czy my rozmawiamy o tym samym?
4.
Yampress pisze:
yampress@debian:~$ dpkg -l |grep gzip
ii gzip 1.4-3 GNU compression utilities
yampress@debian:~$
Czego to dowodzi?
Również mam zainstalowany gzip (trudno go nie mieć!) i sprawia się on całkiem dobrze czego dowodem jest:
saturno pisze:
Tymczasowo radzę sobie archiwizowaniem katalogu: .wine poprzez skrypt:
...
Gdzie składnikiem tego skryptu jest właśnie
gzip.
Jeszcze raz (więcej i bardziej szczegółowo):
Są problemy z archiwizowaniem ukrytego katalogu: .wine za pomocą graficznych archiwizatorów na Debianie Wheezy z KDE.
a) Dolphin >> katalog: .wine >> PPM >> Kompresuj (Ark) >> Tutaj
lub Jako archiwum ZIP/TAR
lub Kompresuj do ... (wybieram: .wine.tar.gz) >> tworzone jest archiwum tar.gz z błędnie zarchiwizowanymi dowiązaniami symbolicznymi gdzie po rozpakowaniu wygląda to tak:
tom@dhcppc0:~/.wine/dosdevices$ ls -l
razem 8
drwxr-xr-x 2 tom tom 4096 lis 26 00:59 c:
drwxr-xr-x 2 tom tom 4096 mar 13 02:21 z:
tom@dhcppc0:~/.wine/dosdevices$
I w efekcie tego: winecfg uruchomiony w konsoli zgłasza brak dysku: C
b) PCMan >> katalog: .wine >> PPM >> Pakuj (Xarchiver) >> .wine.tar.gz >> naruszenie ochrony pamięci (w konsoli).
c) Nautilus >> katalog: .wine >> PPM >> Utwórz archiwum... (File-roller) >> wine.tar.gz >> Wystąpił błąd podczas podczas dodawania plików do archiwum.
Brak dostępu
Problemem nie jest program gzip ponieważ katalog: .wine zarchiwizowany za pomocą skryptu (pierwszy post), a następnie rozpakowany zawiera prawidłowe dowiązania symboliczne:
tom@dhcppc0:~/.wine/dosdevices$ ls -l
razem 0
lrwxrwxrwx 1 tom tom 10 gru 17 14:43 c: -> ../drive_c
lrwxrwxrwx 1 tom tom 1 gru 17 14:43 z: -> /
tom@dhcppc0:~/.wine/dosdevices$
Zainstalowałem na VirtualBoksie czyste Lenny z KDE i na nim wine żeby na 100% być pewnym jak tam było i okazało się, że:
W Konqueror (Ark) oraz W Nautilus (File-roller) oraz PCMan (Xarchiver) dowiązania symboliczne były w prawidłowy sposób archiwizowane (identycznie jak w powyższym skrypcie).
Odtworzenie błędu:
- Katalog domowy nie zawierający wirtualnego dysku wine (.wine).
- Utworzenie wirtualnego dysku poprzez wydanie polecenia:
- Upewnienie się że żaden proces: wine lub exe nie jest uruchomiony.
- Upewnienie się że w katalogu gdzie będzie utworzone archiwum nie ma już archiwum o identycznej nazwie jak to które zamierzamy utworzyć.
- Utworzenie za pomocą graficznego archiwizatora archiwum tar.gz z katalogu: ~/.wine
- Usunięcie katalogu ~/.wine
- Rozpakowanie zawartości nowo powstałego archiwum w miejsce usuniętego katalogu: ~/.wine
- Sprawdzenie zawartości katalogu z dowiązaniami symbolicznymi:
- Wykonanie polecenia:
- Sprawdzenie czy próba przejścia do zakładki: Dyski nie powoduje pokazania się komunikatu podobnego jak na załączonym zrzucie lub innych tym podobnych błędów:
Ps.: Pomimo że problem wynikł z wine i może komuś wydawać się mało ważny trzeba mieć świadomość, że dowiązania symboliczne (do plików, katalogów czy urządzeń) występują w wielu miejscach systemu i wszędzie tam mogą wystąpić problemy z archiwizatorami graficznymi.