[+] Instalacja wersji 64-bitowej Debiana na VMware 8.0.1

Pomoc dotycząca instalacji systemu
rodi83

[+] Instalacja wersji 64-bitowej Debiana na VMware 8.0.1

Post autor: rodi83 »

Witam.
Wersja Linuksa: Debian 6.0.4-ia64
Wersja VMware: 8.0.1
Procesor: Intel Core i7 Q740 @ 1,73GHz
Problem: Tworzę w VMware nową maszynę: http://dl.dropbox.com/u/32771232/i_all.jpgPo
i po zatwierdzeniu wszystkich opcji pojawia mi się:
bios_01.jpg
I kompletnie nic się dalej nie dzieje. W biosie mojego laptopa mogę jedynie włączyć lub wyłączyć wirtualizację, więcej opcji nie ma. W biosie na wirtualnej maszynie z ciekawszych stron są takie:
bios_01.jpg
bios_01.jpg
Po czterech godzinach kombinowania postanowiłem napisać na forum. Może ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać. Na wszelki wypadek ściągnąłem trzy obrazy iso:
debian-6.0.4-ia64-DVD-1
debian-6.0.4-ia64-CD-1
debian-6.0.4-ia64-netinst

Niestety na żadnej wersji nie udało mi się uruchomić instalatora. Po włożeniu tych płyt również do napędu i próbie uruchomienia instalacji, na samym laptopie, płyty również się nie uruchamiają Z instalatorem w wersji 32bit nie ma problemu i działa aż miło.

Notebook to VPCF13Z1E/B

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Załączniki
bios_02.jpg
efekt_01.jpg
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przeczytaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ia64
i poszukaj na forum dlaczego nie działa.
rodi83

Post autor: rodi83 »

Jeśli dobrze przeczytałem, to prawidłowa wersja dystrybucji dla mojego procesora i7 to amd64.
Dawno nie zagłębiałem się w te tematy i zasugerowałem się nazwą dystrybucji. Kiedyś wszystko było prostsze ;)

fnmirk, dziękuję za skierowanie na właściwy tor. Ściągam wersję amd64 i sprawdzę jak działa.

Dodane:
Temat do zamknięcia. Oczywiście problemem był mój brak wiedzy na temat architektury i7. Uzupełniłem i teraz wszystko działa jak trzeba.
Dziękuję raz jeszcze za pomoc.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Kiedyś nic nie wybierałem, czy system ma być 32 czy 64 bitowy a i tak maszyna na vmware workstation wstawała. Ale to było z 5 lat temu ...
Albo zaznaczyłem w konfiguracji, że 32 bitowa maszyna, a uruchamiałem 64. Efekt ten sam.
ODPOWIEDZ