instalacja mysql-server-4.1
instalacja mysql-server-4.1
witam ! mam pytanko chce zainstalować mysq 4.1 na etch-u który zawiera mysql-server w wersji 5.0 i jak wydam polecenie aptitude install mysql-server-4.1 to mi aktualizuje do wersji 5.0 jak temu zaradzić??? 

z tego co pamiętam na danym serwerze może być tylko jedna instancja MySQL - czyli musisz wpierw zdeinstalować MySQL 5 i następnie najlepiej instalować MySQL 4.1 prosto, ze źródełek (starą metodą - configure / make / make install)
tutaj masz wszystko ładnie opisane + dostęp do źródeł wersji 4.1.5
chyba, że jednak koniecznie chcesz pakiecik pod debiana - to zapytaj w google o mysql 4.1 deb
tutaj masz wszystko ładnie opisane + dostęp do źródeł wersji 4.1.5
chyba, że jednak koniecznie chcesz pakiecik pod debiana - to zapytaj w google o mysql 4.1 deb

jest jak wpisuje mysql-server-4.1 to on instaluje ale doinstalowuje pakiety mysql-server-5.0 i resztę dla piątki client itp ...... zaraz się odezwe jak poszło odinstalowanie tego i zainstalowanie z paczki mysql-4.1 .......
[ Dodano: 2007-05-25, 07:29 ]
ok zainstalowałe tyle ze mam go zainstalowanego w głównymm katalogu a mysql start nie działa jak teraz go odpalić?????
[ Dodano: 2007-05-25, 07:29 ]
ok zainstalowałe tyle ze mam go zainstalowanego w głównymm katalogu a mysql start nie działa jak teraz go odpalić?????
Debian pisze:w etchu nie ma mysql4
gablot pisze:jest jak wpisuje mysql-server-4.1 to on instaluje ale doinstalowuje pakiety mysql-server-5.0 i resztę dla piątki client itp ......
bo w Etchu nie ma mysql-server-4.1 jest to tylko paczka wskazująca na mysql-server-5.0
http://packages.debian.org/stable/oldli ... server-4.1
możesz ręcznie, tzn: szukasz paczek na stronie ściągasz i instalujes:
potem tylko ustalasz by nie aktualizował tych paczek (coś z pin priority - chyba)...
Kod: Zaznacz cały
dpkg -i nazwa_pakietu.deb