instalacja mysql-server-4.1

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
gablot

instalacja mysql-server-4.1

Post autor: gablot »

witam ! mam pytanko chce zainstalować mysq 4.1 na etch-u który zawiera mysql-server w wersji 5.0 i jak wydam polecenie aptitude install mysql-server-4.1 to mi aktualizuje do wersji 5.0 jak temu zaradzić??? :(
Hunt

Post autor: Hunt »

z tego co pamiętam na danym serwerze może być tylko jedna instancja MySQL - czyli musisz wpierw zdeinstalować MySQL 5 i następnie najlepiej instalować MySQL 4.1 prosto, ze źródełek (starą metodą - configure / make / make install)
tutaj masz wszystko ładnie opisane + dostęp do źródeł wersji 4.1.5
chyba, że jednak koniecznie chcesz pakiecik pod debiana - to zapytaj w google o mysql 4.1 deb :)
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

w etchu nie ma mysql4
gablot

jest jak wpisuje mysql-server-4.1 to on instaluje ale doinstalowuje pakiety mysql-server-5.0 i resztę dla piątki client itp ...... zaraz się odezwe jak poszło odinstalowanie tego i zainstalowanie z paczki mysql-4.1 .......

[ Dodano: 2007-05-25, 07:29 ]
ok zainstalowałe tyle ze mam go zainstalowanego w głównymm katalogu a mysql start nie działa jak teraz go odpalić?????
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Debian pisze:w etchu nie ma mysql4
gablot pisze:jest jak wpisuje mysql-server-4.1 to on instaluje ale doinstalowuje pakiety mysql-server-5.0 i resztę dla piątki client itp ......

bo w Etchu nie ma mysql-server-4.1 jest to tylko paczka wskazująca na mysql-server-5.0

http://packages.debian.org/stable/oldli ... server-4.1
gablot

no to oznacza ze nie da się zainstalować mysql-4.1 na etch-u?????
Awatar użytkownika
ShinnRa
Beginner

Post autor: ShinnRa »

możesz ręcznie, tzn: szukasz paczek na stronie ściągasz i instalujes:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i nazwa_pakietu.deb
potem tylko ustalasz by nie aktualizował tych paczek (coś z pin priority - chyba)...
gablot

no tak ale czy połączy mi mysql z zainstalowanym wczesniej php czy polecenie aptitude install php4-mysql da radę??? i jak teraz sobie poradzić z odpaleniem mysql bo zainstalował mi się w głównym katalogu /mysql???
ODPOWIEDZ