Pół żartem, pół serio Jasne, że rozumiem. Nie oponuje za Bacula ale używam tego od wielu lat i nie zdarzyło się, żebym nie mógł wyrzeźbić takiej funkcjonalności, której potrzebuje.
W pakiecie Webmin jest jeszcze jakieś GUI do Baculi. Nie widziałem ale może przetestuj, nóż - widelec okaże się w porządku.
Możliwość samodzielnego przeglądania i odzyskiwania plików z kopii zapasowych. Bo o ile pamiętam moje ostatnie zabawy z baculą to tam jakiś klient pozwalający na monitorowanie jest ale to admin musiał pchnąć odzyskiwanie.
No tak. Webmin to nie najlepszy pomysł jednak bo tam raczej tylko konfiguracja. Jeśli Bacula-GUI nie spełnia oczekiwań to raczej trudno będzie coś znaleźć moim zdaniem, ale życzę powodzenia
Centralne rozwiązanie to to nie jest ale być może wystarczy.
Jeśli systemy to windows 7 to możesz wykorzystać wbudowany w windows mechanizm robienia kopi zapasowych: http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... nd-restore
Jeśli końcówki to XP możesz postawić serwer samby każdemu użytkownikowi tworzysz katalog domowy na końcówkach wrzucasz skrypt który zamapuje ci udział i przekopiuje do niego potrzebne dane np do podkatalogu którego nazwa składa się z daty.
W razie potrzeby odzyskania użytkownik wchodzi sobie w udział i sięga do katalogu odpowiadającemu określonej dacie i po sprawie.
Minus taki że to użytkownik musi pamiętać o odpaleniu skryptu.
Każda metoda w której to użytkownik musi zainicjować wykonanie [n]kopii zapasowej[/b] oznacza, że tylko 20% osób korzystających z tego systemu będzie miało jakiekolwiek kopie. Pozostałe 80% będzie miało do nas pretensje, że ich nie mają choć sami powinno o to dbać.
Kopie zapasowe podpinane przy logowaniu/wylogowywaniu to zawsze zły pomysł bo jak się znajdzie ktoś kto ma 30GB na pulpicie to będzie czekać 15 minut aż mu się kopia zapasowa wykona (a w przypadku wylogowywania - zresetuje komputer i wyłączy listwę zasilającą bo chce iść JUŻ do domu). Inna sprawa, że przy takim systemie gdy do pracy przyjdzie 200 osób i każda z nich się zaloguje to zrobią DOS-a na serwer z kopiami zapasowymi.
To całkiem dobre pomysły - ale dobrze działają tylko w małej skali.
Podobny efekt można uzyskać stosując profile mobilne lub przekierowane foldery (nie pamiętam jak to się po Windowsowemu nazywa) synchronizowane z serwerem przy logowaniu/wylogowywaniu ale trzeba mieć bardzo mocny sprzęt z powodów jak wyżej.
Witam.
Temat trochę stary ale ostatnio wpadło mi w ręce coś takiego : http://backuppc.sourceforge.net/info.html i od razu przypomniał mi się ten wątek, jeśli autor już coś znalazł to być może się to komuś innemu przyda.
Pozdrawiam.