Jestem jeszcze początkującym użytkownikiem Debiana, choć już kilka rzeczy potrafię. Potrafię też szukać informacji w internecie. Od tygodnia mam jednak problem, którego rozwiązać mi się nie udało pomimo licznych prób, wielu godzin szukania informacji i różnych zabiegów opierających się na metodzie prób i błędów. Debiana zainstalowałem sobie w tamtym roku akademickim i wszystko było w porządku, przynajmniej z połączeniem internetowym kablowym. Adres MAC mojej karty sieciowej zapisałem sobie zaraz po kupnie laptopa już ponad 3 lata temu bo potrzebny mi był do rejestracji w sieci akademickiej. Odkąd jednak wróciłem do akademika po wakacjach pojawił się problem z połączeniem przez kabel. Od razu sprawdziłem podstawowe sprawy, przez które ten problem mógłby wystąpić i zauważyłem, że mój adres mac nie jest prawidłowy. Po ręcznej zmianie MAC-a, na prawidłowy połączyłem się z internetem, przedłużyłem ważność konta akademickiego i od tamtego czasu próbuje znaleźć przyczynę tego zjawiska.
W pliku /etc/network/interfaces mam wpis:
Kod: Zaznacz cały
...
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
hwaddress ether **:**:**:**:**:**
W pliku: /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf znalazłem przypadkiem wpis:
Kod: Zaznacz cały
no-auto-default=aa:00:04:00:0a:04
Dodatkowo nie rozumiem dlaczego ten wpis w "/etc/network/interfaces" nie działa.
Jeśli ktoś miałby jakikolwiek pomysł co może mi ten biedny prawdziwy adres bezcześcić i zmieniać za każdym razem, to prosiłbym o podpowiedzi.