[+] Adres MAC karty sieciowej zmienia si

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Darth-Voice

[+] Adres MAC karty sieciowej zmienia się przy starcie choć nie powinien

Post autor: Darth-Voice »

Witam.
Jestem jeszcze początkującym użytkownikiem Debiana, choć już kilka rzeczy potrafię. Potrafię też szukać informacji w internecie. Od tygodnia mam jednak problem, którego rozwiązać mi się nie udało pomimo licznych prób, wielu godzin szukania informacji i różnych zabiegów opierających się na metodzie prób i błędów. Debiana zainstalowałem sobie w tamtym roku akademickim i wszystko było w porządku, przynajmniej z połączeniem internetowym kablowym. Adres MAC mojej karty sieciowej zapisałem sobie zaraz po kupnie laptopa już ponad 3 lata temu bo potrzebny mi był do rejestracji w sieci akademickiej. Odkąd jednak wróciłem do akademika po wakacjach pojawił się problem z połączeniem przez kabel. Od razu sprawdziłem podstawowe sprawy, przez które ten problem mógłby wystąpić i zauważyłem, że mój adres mac nie jest prawidłowy. Po ręcznej zmianie MAC-a, na prawidłowy połączyłem się z internetem, przedłużyłem ważność konta akademickiego i od tamtego czasu próbuje znaleźć przyczynę tego zjawiska.
W pliku /etc/network/interfaces mam wpis:

Kod: Zaznacz cały

...
auto eth0
iface eth0 inet dhcp
        hwaddress ether **:**:**:**:**:**
Z tego co wyczytałem to powinno załatwić sprawę i zmieniać adres MAC przy starcie systemu. Niestety tego nie robi. Po ponownym uruchomieniu adres MAC wraca do postaci aa:00:04:00:0a:04, który to adres z całą pewnością nie jest adresem mojej karty sieciowej i z całą pewnością nigdy go świadomie na taki nie zmieniałem nawet na czas jednej sesji, co robiłem tylko raz na Linuksie.
W pliku: /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf znalazłem przypadkiem wpis:

no-auto-default=aa:00:04:00:0a:04
który zawiera adres MAC, który usilnie po każdym uruchomieniu komputera przypisywany jest mojej karcie sieciowej. Zmieniłem go na mój prawdziwy adres MAC, lecz niestety nic to nie pomogło. W dalszym ciągu muszę po każdym restarcie komputera ręcznie zmieniać MAC, aby uzyskać połączenie z internetem.
Dodatkowo nie rozumiem dlaczego ten wpis w "/etc/network/interfaces" nie działa.
Jeśli ktoś miałby jakikolwiek pomysł co może mi ten biedny prawdziwy adres bezcześcić i zmieniać za każdym razem, to prosiłbym o podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Zmień najpierw adres mac potem wyślij prośbę o przydział adresu ip przez dhcp.

apt-get install macchanger
ifdown eth0
macchanger --mac f0:da:79:97:54:8a eth0
ifup eth0
Ewentualnie zrób sobie taki skrypt aby to uruchamiał (możesz zrobić aby uruchamiał przy starcie systemu).
A
w /etc/network.interfaces zrób aby interfejsu nie podnosił w trakcie startu.

T
a linijka co masz /etc/network/interfaceszapewne działa dla statycznie przypisywanych adresów a nie dhcp.
Jak to ominąć?

Jeśli Ci przydzieli jakiś numer ip dhcp, sprawdź jaki jest to numer ip, a potem ustaw go jako stały w /etc/network/interfaces, oczywiście z wpisem innego mac adresu.

Tak dla przypomnienia http://yampress.dug.net.pl/doku.php?id=sprzet_mac
Darth-Voice

Wiem że mogę sobie zrobić skrypt, który mi to będzie zmieniał i adres mac. IP mam przydzielane dynamicznie i nie mogę zmienić na statycznie, a właśnie pod tym linkiem który załączyłeś jest sposób aby przy dynamicznie otrzymywanym IP zmienić MAC na stałe - niestety ten sposób u mnie nie działa, dlatego zastanawiam się dlaczego. A poza wszystkim jakim cudem zmienia mi się MAC na jakiś dziwny tego przede wszystkim nie mogę pojąć.
Rzeczywiście mam żeby mi się w trakcie startu podnosił eth0, ale wtedy widzę tam mój prawdziwy MAC... Po uruchomieniu jest już ten zmieniony... Nie ogarniam zupełnie co może to powodować. A jestem całkiem przekonany, że nie muszę uciekać się do pisania skryptów, żeby uzyskać fabryczny MAC swojej karty sieciowej.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A ja Ci powiem ze możesz. Dhcp jest po to tylko aby przydzielić jakiś numer ip, jeśli sam nie masz ustalonego. IP ustala po adresie mac zawsze, jeśli tak jest skonstruowane w konfiguracji dhcp. Więc jeśli sobie przypiszesz na stałe taki numer ip jak wcześniej przydzielił Ci układ dhcp to internet będziesz miał, bo to firewall potem przez ip i mac decyduje czy możesz mieć połączenie z internetem.
Spróbuj tak zrobić, a zobaczysz, że będzie działać. Zainteresuj się networkManagerem, to on zmienia. Najlepiej go odinstaluj bo wcale nie jest tu potrzebny.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Spotkałem się z podobną sytuacją po instalacji pakietu dnet-common. To właśnie on usilnie zmieniał adres mac.
Darth-Voice

Dziękuję paolus, rzeczywiście po odinstalowaniu pakietu dnet-common oryginalny MAC adres powrócił.

Najpierw tak jak poradził Yampress rzuciłem się ochoczo do odinstalowywania wszystkiego co miało network-manager w nazwie, ale niestety MAC adres był podmieniany w dalszym ciągu.
Dziękuję wszystkim za tak szybkie odpowiedzi i pomoc.
ODPOWIEDZ