Chc

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kamil2234

Chcę na jednej maszynie mieć 34 serwery dns

Post autor: kamil2234 »

W chwili obecnej mam serwer dns skonfigurowany tak, że mam ns1.domena.com i ns2.domena.com na jednej maszynie. Ze względu na to, iż na serwerze powstanie serwis wielojęzyczny chcę stworzyć taką listę serwerów.

[INDENT]ns1.subdomena1.domena.com = własne indywidualne ip
ns2.subdomena1.domena.com= własne indywidualne ip

ns1.subdomena2.domena.com = własne indywidualne ip
ns2.subdomena2.domena.com= własne indywidualne ip

ns1.subdomena3.domena.com = własne indywidualne ip
ns2.subdomena3.domena.com = własne indywidualne ip

itd.[/INDENT]

Łącznie 34 adresy ip na same serwery dns. Można coś takiego wykombinować na jednej maszynie?

Celem są oczywiście testy seo.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Według mnie można, jeśli tylko chce Ci się konfigurować 34 serwery DNS.
Awatar użytkownika
VMLine
Beginner

Post autor: VMLine »

Można, ale to jest troche bez sensu, gdyż dla seo liczy się host strony, a nie host dns. Poza tym dla subdomen nie tworzysz DNSów.
kamil2234

Post autor: kamil2234 »

Mój Plan jest taki aby serwis, który będzie w kilkunastu językach osadzić na 15 subdomenach. Każda subdomena np pl.domena.com en.domena.pl ma dostać swój własny adres ip oraz swój własny serwer dns. Serwisy te nie będą ze sobą powiązane wzajemnie zwrotnymi odnośnikami. Jedynie dopuszczam umieszczenie zakodowanych linków javascript przy wyborze języka serwisu.

Każdy serwis ma być traktowany jako odrębna domena choć w rzeczywistości wszystkie będą korzystać z tej samej bazy danych styli oraz wyglądu serwisu.

Nie od dziś wiadomo, że Google sprawdza już w whois serwer dns i na tej podstawie może powiązać serwisy dlatego chcę rozdzielić te serwisy. Czy to waszym zdaniem bez sensu?

Z tego co wypowiadali się pracownicy Google subdomena1 i subdomena2 to tak jak dwie inne domeny. Czasem ban lub filtr dostaje subdomena1 podczas gdy główna domena i inne subdomeny nie cierpią wcale.
Awatar użytkownika
VMLine
Beginner

Post autor: VMLine »

Nie znam się na pozycjonowaniu, jednak oczywiście jest to do zrobienia, dość prosto w sumie. Wystarczy dodać odpowiednie wpisy w strefach DNS no i ustawić odpowiednio VirtualHosty apacha.
ODPOWIEDZ