[SOLVED] SuSE + Debian i problem z uruchomieniem SuSE

Ogólne pytania dotyczące systemu
go0r

[SOLVED] SuSE + Debian i problem z uruchomieniem SuSE

Post autor: go0r »

Witam wszystkich (w końcu to mój pierwszy wpis na tym forum ;-)) Wiem że może lepiej byłoby umieścić to na forum SuSE ale może i wy wpadniecie na jakiś pomysł. Wklejam wszystko co wpisałem na forum SuSE na temat mojego problemu.
Najpierw miałem zainstalowanego SuSE 10. 2.  Po jakimś czasie postanowiłem sobie poeksperymentować z innym distro, a mianowicie z Debianem.  Poczytałem, poszukałem i wyczytałem, że dwa linuxy mogą mieć wspólną partycję SWAP.  Tak też zrobiłem instalując Debiana.  Po dwóch dniach zabawy z Debianem chciałem włączyć sobie Susełka.  Na początku wszystko ładnie, pięknie się ładuje i. . .  znika ładne niebieskie tło które pojawia się podczas ładowania systemu i pojawia się komunikat po którym kompletnie nic się nie dzieje:

Kod: Zaznacz cały

Loadind ext3
Invoking userspace resume from /dev/sda7
resume: Could not start configuration file
resume: libgcrypt version 1.2.3
resume: Could not read the image
Attempting manual resume
Invoking in-kernel resume from /dev/sda7
Waiting for device /dev/sda8 to appear: ok
Mounting root /dev/sda8
mount: unknown file system type "swap"
umount: /dev: device is busy
umount: /dev: device is busy
umount: /dev/pt
sda8 to oczywiście partycja swap a sda7 to partycja na której znajduje się SuSE.  Czy ktoś wie co mogło się stać i jak to naprawić? Bardzo chciałbym odzyskać Susełka bo sporo się namęczyłem żeby wszystko na nim działało tak jak chciałem.

To pisałem później po pytaniach innych użytkowników:

Jeśli chodzi o to jak tworzyłem partycję dla Debiana to była ona utworzona z wolnej przestrzeni dysku którą wcześniej wydzieliłem pod windą, z partycji NTFS za pomocą partition magica.   Teraz dopiero pomyślałem że mogłem się pobawić w SuSE ale jakoś nie pomyślałem o tym ;) Partycja linuksowa tym sposobem się nie przesunęła i nic się w niej nie zmieniało.   Numery partycji się nie pozmieniały, ponieważ gdy partycję tworzył sobie Debian to było sda7 i sda8 a teraz sytuacja wygląda w ten sposób:

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        1304    10474348+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            1305       19457   145813972+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5            1305        9496    65802208+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda6            9497       16293    54596871    7  HPFS/NTFS
/dev/sda7           17911       19326    11373988+  83  Linux
/dev/sda8           19327       19457     1052226   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda9           16294       17910    12988521   83  Linux

Partition table entries are not in disk order
Kilka chwil później:
Próbowałem zamontować partycję SuSE pod Debianem i w końcu mi się udało.  Sprawdziłem plik fstab i okazało się że jednak partycje zostały zamienione.  Przed instalacją Debiana partycją swap była sda7 a partycją główną Susła sda8.  Teraz się pozamieniało.  Próbowałem to naprawić poprzez zamienienie tego w pliku fstab ale nie pomogło.  Co ja teraz jeszcze mogę zrobić? 
Tak wygląda fstab w SuSE (jeszcze przed moją zmianą):

/dev/sda8            /                    ext3       acl,user_xattr        1 1
/dev/sda7            swap                 swap       defaults              0 0
proc                 /proc                proc       defaults              0 0
sysfs                /sys                 sysfs      noauto                0 0
debugfs              /sys/kernel/debug    debugfs    noauto                0 0
usbfs                /proc/bus/usb        usbfs      noauto                0 0
devpts               /dev/pts             devpts     mode=0620,gid=5       0 0
/dev/fd0             /media/floppy        auto       noauto,user,sync      0 0
Ogólnie to jetem początkującym użytkownikiem linuxa więc prosiłbym o w miąrę przejrzyste tłumaczenie co powinienem zrobić.Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Debiana mam chyba 3 dni i jak narazie mi się podoba ale SuSE chciałbym odzyskać ;-)
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

Troche nie rozumiem. Maszs dwa systemy debiana i suse. Debian smiga ale jak sie laduje suse (i tu pytanie ktory wczesniej smigal czy to jest pierwsze odpalenie) to wyskakuje ten komunikat.
Wydaje mi sie ze cos sie poplatalo i system nie ma pojecia co to za takie cudo swap. NIe ma go wkompilowanego w jadro i tu lezy problem.
go0r

SuSE działał wcześniej bez zarzutów przez długi czas. Dopiero po instalacji Debiana wszystko się pomieszało. Od tamtej pory podczas uruchamiania Susła pokazuje się ten komunikat który podałem.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Nie wiem jak to ma być w suse, ale ja bym zrobił tak: zmienił linijki:

/dev/sda8            /                    ext3       acl,user_xattr        1 1 
/dev/sda7            swap                 swap       defaults              0 0
na takie:

/dev/sda7       /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
/dev/sda8       none            swap    sw              0       0
Zakomentuj te stare, aby w razie jakieś błędu można je było łatwo przywrócić (zakomentowuje się przez dodanie # na początku linijki).

Czy jesteś pewny, że partycja z SUSE to sda7, czy może jest to sda9?
go0r

Próbowałem zrobić tak jak mi poradziłeś ale niestety nie pomogło :-( Jestem pewien że SuSE jest na partycji sda7 bo sam ją montowałem. Na sda9 jest Debian. Coś czuję, że nie odzyskam SuSE, a szkoda bo miałem już wszystko ładnie skonfigurowane. Zanim do tego doszedłem to parę razy go przeinstalowywałem.
cordial

Post autor: cordial »

W Suśle masz zamontowane sda7 jako swap.

Tyle że obecnie swap masz na partycji sda8.
Suseł ładując system, nie widzi swapa.

1) W Debianie zamontuj sobie partycje na której masz Susła.
2) Zmień wpis w fstab Susła, ustawiając sda8 jako swap i powinno działać.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

go0r pisze:Próbowałem zrobić tak jak mi poradziłeś ale niestety nie pomogło
To spróbuj jeszcze po prostu tylko pozamieniać liczby przy odpowiednich dyskach, a parametry zostawić takie jak były.

Skoro masz dostęp do partycji z SUSE to możesz sobie zapisać gdzieś (np. na CD) pliki konfiguracyjne do KDE/GNOME oraz innych programów, które to pliki znajdują się w Twoim katalogu domowym. Co do zainstalowanych programów, to niestety trzeba będzie to ręcznie robić.
go0r

Zmiany cyferek nie działają. Próbowałem już ze zmienianiem pozostałych parametrów jak i bez ich zmieniania, czyli zamieniając tylko sda8 na sda7.
Czy jest jakiś program którym mógłbym przywrócić poprzedni układ partycji? Wtedy sypnie się Debian ale w nim jeszcze dużo się nie narobiłem więc z tą stratą się mogę pogodzić i zainstalować jeszcze raz.
truman20

Post autor: truman20 »

Masz nie po kolei partycje na dysku, nie zgadza się układ cylindrów z układem partycji. W takiej sytuacji pomaga naprawa tablicy partycji, może w tym tkwi problem. Spróbuj, ale uważaj, bo to ryzykowne, jakby coś to nie będzie na mnie Program: testdisk.
go0r

Hmm... co do tego że układ partycji nie zgadza się z układem cylindrów to wiem dlaczego tak jest i to raczej nie jest błąd. Po prostu najpierw miałem oznaczenia do sda8. Wydzielając miejsce na Debiana nie mogłem za bardzo zrobić tego na końcu dysku ale zmniejszając partycję sda6. Po jej zmniejszeniu miałem wolne miejsce pomiędzy sda6 i sda7, a po tym jak Debian utworzył tam swoją partycję zostało jej nadane oznaczenie sda9. Dlatego to tak wygląda ;-)
ODPOWIEDZ