Od niedawna używam Debiana Wheezy, wszystko bardzo ładnie działa tylko, że Wheezy zdaje się czasem gubić ustawienia konfiguracyjne (do tej pory zauważyłem dwukrotnie jak po zainstalowaniu Chrome znikł aktywator z menu), ale nie potrafię tutaj nawet znaleźć punktu zaczepnego, więc póki co zostawiam ten problem.
Dzisiaj jednak pojawił się nowy problem. Mianowicie, chcąc mieć dostęp do przeglądarki Chrome z paska, spróbowałem dodać skrót na panel, ale dostałem błąd, że nie mam wystarczająco dużo miejsca na partycji /home. Potem spróbowałem zmienić konfigurację monitora, tym razem zapisałem jak wygląda komunikat błędu, załączam zrzut ekranu
Dodam, że nie mogłem nawet zapisać zrzutu, ponieważ miałem zbyt mało miejsca na partycji /home.
Niestety, miejsca na partycji /home mam i to całkiem dużo, sprawdziłem dla pewności w konsoli. Używam zaledwie 8% dostępnej przestrzeni.
Jaka może być przyczyna? Czy możliwe jest, że jakaś aplikacja zarezerwowała już miejsce na dysku, mimo tego, że widzę wciąż, że jest go bardzo dużo do dyspozycji?
[+] Debian Wheezy zg
-
- xmaster
- Junior Member
Kod: Zaznacz cały
df -h
df -l
-
Miejsce na dysku miałem, sprawdziłem wynik polecenia:
ale okazało się, że miałem wykorzystane wszystkie możliwe I-nody, ale to akurat moja wina (popełniłem błąd przy instalacji systemu, błędnie ustawiając rozmiar węzła na 1MB).
Polecenie:
zwróciło 100% ilość zajętych węzłów.
df -h
Polecenie:
df -i