[+] Debian Wheezy zg

Ogólne pytania dotyczące systemu
kornicameister

[+] Debian Wheezy zgłasza zbyt małą ilość miejsca na partycji /home

Post autor: kornicameister »

Od niedawna używam Debiana Wheezy, wszystko bardzo ładnie działa tylko, że Wheezy zdaje się czasem gubić ustawienia konfiguracyjne (do tej pory zauważyłem dwukrotnie jak po zainstalowaniu Chrome znikł aktywator z menu), ale nie potrafię tutaj nawet znaleźć punktu zaczepnego, więc póki co zostawiam ten problem.

Dzisiaj jednak pojawił się nowy problem. Mianowicie, chcąc mieć dostęp do przeglądarki Chrome z paska, spróbowałem dodać skrót na panel, ale dostałem błąd, że nie mam wystarczająco dużo miejsca na partycji /home. Potem spróbowałem zmienić konfigurację monitora, tym razem zapisałem jak wygląda komunikat błędu, załączam zrzut ekranu
Załącznik zrzutekranu.png nie jest już dostępny
Dodam, że nie mogłem nawet zapisać zrzutu, ponieważ miałem zbyt mało miejsca na partycji /home.

Niestety, miejsca na partycji /home mam i to całkiem dużo, sprawdziłem dla pewności w konsoli. Używam zaledwie 8% dostępnej przestrzeni.

Jaka może być przyczyna? Czy możliwe jest, że jakaś aplikacja zarezerwowała już miejsce na dysku, mimo tego, że widzę wciąż, że jest go bardzo dużo do dyspozycji?
Załączniki
zrzutekranu.png
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Kod: Zaznacz cały

df -h
df -l
kornicameister

Post autor: kornicameister »

Miejsce na dysku miałem, sprawdziłem wynik polecenia:

df -h 
ale okazało się, że miałem wykorzystane wszystkie możliwe I-nody, ale to akurat moja wina (popełniłem błąd przy instalacji systemu, błędnie ustawiając rozmiar węzła na 1MB).
Polecenie:

df -i 
zwróciło 100% ilość zajętych węzłów.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Tak więc problem rozwiązany - dodaj + przy nazwie tematu.
ODPOWIEDZ