DebianCB Club (pó

Wszystko Off Topic
stoper
Beginner

DebianCB Club (pół-Żartem pół-serio)

Post autor: stoper »

Witam wszystkich,

Zbliża się wiosna, zbliża się lato i co raz częściej będziemy (J) myśleć o łonie ;) natury. Dla naszego Debianka (D) może brakować normalnie czasu i może spowodować sytuacje kryzysowe. Aby się tego ustrzec będziemy mieli do spełnienia kilka (niekiedy wzajemnie się wykluczających) warunków i dylematów:

A1. Aby ustrzec się gniewnego spojrzenia małżonki*(M)-narzeczonej(N)* (*- niepotrzebne skreślić) i móc muskać paluchami klawiaturę należałoby:
a/ zakupić laptopka, co w danej chwili kłóci się z planami wekendowymi* urlopowymi* (M)* (N)*
b/ zrezygnować ze swojego ulubionego zajęcia na rzecz leżenia w dołku w pobliżu bajora z wodą, gdzie trudno o łącze z netem z braku pobliskich przekaźników.
c/ wywołać stan wyjątkowy (wtedy zwykle obie zainteresowane czym innym strony znajdują sobie oddzielne miejsca, zwykle w ustronnych pomieszczeniach lokum czyt. domu).

A przecież jest na to sposób: założenie DebianCB Club'u dla niewtajemniczonych - "CB" to Sibi Radio!

B1. Koszt niezbyt wielki, bo od 300-600 PLN np na Allegro można nabyć sprzęcik, który pozwoli łączyć się bez zezwoleń z podobnymi nam Fanami (F) Debianka poprzez fale eteru
i wymieniać gorącymi !!! i na żywo !!! uwagami co do najświeższego mesage dot. repo lub usprawnień systemowych, poddając się jednocześnie pieszczotom słońca.
B2. Natychmiast spełniamy warunek A1. bez konieczności realizacji któregoś z podpunktów: a/ b/ c/
B3. Mamy niezaprzeczalną satysfakcję z pogodzenia interesów (J) (F) (D) (M)* (N)*
B4. Możemy się spotykać (Członkowie Forum i Członkowie Klubu) na pasmie na umówionym kanale, praktycznie z każdego miejsca, czy z samochodu, nie ponosząc kosztów tanich rozmów i rozmawiać do woli - Wszyscy z Wszystkimi - a później na Forum uzupełniać i konkretyzować.
B5. Odkryć nową pasję, jaką jest CB Radio w symbiozie z Debianem, a na Forum zyskać nowy dział: DebianCB Club.

Popatrzcie jakie to korzyści.

Pozdrawiam, stoper.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

CB... gdzieś mam nawet 3 takie radia (2 alany87 i jeden lincoln), kiedyś mój Tato się tym bawił... .
co do Twojego pomysłu to mógłbym się tym pobawić ale na wakacjach bo teraz matura się zbliża (co prawda, na samo podłączenie CB raczej dużo czasu nie stracę, ale nowa zabawka to nie będzie chciało się uczyć... :)

więc jeśli coś takiego masz zamiar robić to z chęcią dołączę się po maturze.

a najlepsze jest to że dzięki radiu CB można wysyłać sygnał cyfrowy, wystarczy trochę zabawy, dzięki czemu możemy zrobić jakąś swoją małą sieć, ale niestety o słabym transferze, ale jednak sieć była by niezależna od innych sieci (i nasza własna) :)

aloha
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

a najlepsze jest to że dzięki radiu CB można wysyłać sygnał cyfrowy, wystarczy trochę zabawy, dzięki czemu możemy zrobić jakąś swoją małą sieć, ale niestety o słabym transferze, ale jednak sieć była by niezależna od innych sieci (i nasza własna) :)
Velmafia - jeśli dobrze cię zrozumiałem to takie połączenie cb + komputer dałoby debianową radiówkę?
Coś jakby stałka o małym transwerze? Jeśli tak, to z tego co kojarzę możliwości dawnych radioamatorów (zasięg) właśnie zaproponowałeś postawienie ogólnopolskiej radiówki. Przed chwilą czytałem o zlocie użytkowników forum, gdzieś pamiętam, czytałem o problemach z dostępem do netu, na podobnych imprezach... i czytam, Twoje rozwiązanie m.in tego problemu.
Jestem jak najbardziej za.
P.S.
Pogrzebałem troszkę w repo, znajdzie się co nieco programów do obsługi, jakby znaleźli się jeszcze jacyś bardziej zaawansowani (zwłaszcza praktycy), to można zacząć próbować
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

gratulacje - właśnie odkryliście packet radio.

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Packet_Radio
ODPOWIEDZ