[+] Wys

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

[+] Wysłanie komunikatu do użytkowników, będąc zalogowanym zdalnie przez ssh

Post autor: DaVidoSS »

Witam.
Chciałbym zapytać czy istnieje możliwość wysyłania komunikatów do zalogowanych użytkowników, będąc zalogowanym do konsoli danego systemu przez ssh.
Chodzi o powiadomienia o pracach administracyjnych.
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Poczytaj sobie podręcznik systemowy o poleceniach:

Kod: Zaznacz cały

man mesg
man write
man wall
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

No tak.. to oczywiste.
Pytanie raczej o to jak wysłać by się takiemu użytkownikowi wyświetlił komunikat na pulpicie, np jak będzie w tym czasie przeglądał strony web w przeglądarce Iceweasel..
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Nie wiem jak w innych środowiskach, ale w kde4 w tacce systemowej knotify pokazuje komunikaty z konsoli.
Awatar użytkownika
turox

Post autor: turox »

Kod: Zaznacz cały

man xmessage
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Dziękuje tego właśnie szukałem..
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Post autor: wojciech_69 »

A czy istnieje możliwość wysyłania takich komunikatów do użytkowników np. Windowsa podłączonych do serwera na Debianie (który np. poprzez udostępniony zasób udostępnia jakąś aplikację - taki serwer aplikacji - i tym samym informowałby połączone sesje o np. jakichś pracach konserwatorskich na serwerze)?
Trochę czytałem na ten temat oraz zgłębiałem go praktycznie (między samymi stacjami na Windowsie) i wiem, iż między systemami Windows XP a Windows7 nie da się tego zrobić (jak nie jest zainstalowany np. posłaniec w Windows XP to z kolei msg w Windows7 nie chce się "komunikować").

Ps. A może ktoś zna jakąś ciekawą aplikację, która w uniwersalny sposób będzie się komunikować między samymi Windowsami w sieci (np. poprzez dodanie jej jako usługi i uruchamianej przy starcie systemu)?
ksysinek
Beginner

Post autor: ksysinek »

Gadu-Gadu? Lepszego i łatwiejszego sposobu nie znam. Działa na wszystkich Windowsach i w większości Linuxów.
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Post autor: wojciech_69 »

ksysinek, w ten sposób administrowałbyś serwerem? Masz ok 20 komputerów w sieci i chodzisz po pokojach i jako admin rozkażesz pani Krysi, Basi i innym aby zainstalowały sobie GG i się zarejestrowały, bo przez nie będziesz się z nimi komunikował i informował je o np wyjściu z programu? Chyba nie tędy droga...
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

wojciech_69, ale własny firmowy serwer jabbera jest nie do pogardzenia. Moim zdaniem załatwia wszystko i nie musisz z tym wychodzić poza własną sieć.
ODPOWIEDZ