[+] Wys
[+] Wysłanie komunikatu do użytkowników, będąc zalogowanym zdalnie przez ssh
Witam.
Chciałbym zapytać czy istnieje możliwość wysyłania komunikatów do zalogowanych użytkowników, będąc zalogowanym do konsoli danego systemu przez ssh.
Chodzi o powiadomienia o pracach administracyjnych.
Chciałbym zapytać czy istnieje możliwość wysyłania komunikatów do zalogowanych użytkowników, będąc zalogowanym do konsoli danego systemu przez ssh.
Chodzi o powiadomienia o pracach administracyjnych.
Poczytaj sobie podręcznik systemowy o poleceniach:
Kod: Zaznacz cały
man mesg
man write
man wallKod: Zaznacz cały
man xmessage- wojciech_69
- Beginner
A czy istnieje możliwość wysyłania takich komunikatów do użytkowników np. Windowsa podłączonych do serwera na Debianie (który np. poprzez udostępniony zasób udostępnia jakąś aplikację - taki serwer aplikacji - i tym samym informowałby połączone sesje o np. jakichś pracach konserwatorskich na serwerze)?
Trochę czytałem na ten temat oraz zgłębiałem go praktycznie (między samymi stacjami na Windowsie) i wiem, iż między systemami Windows XP a Windows7 nie da się tego zrobić (jak nie jest zainstalowany np. posłaniec w Windows XP to z kolei msg w Windows7 nie chce się "komunikować").
Ps. A może ktoś zna jakąś ciekawą aplikację, która w uniwersalny sposób będzie się komunikować między samymi Windowsami w sieci (np. poprzez dodanie jej jako usługi i uruchamianej przy starcie systemu)?
Trochę czytałem na ten temat oraz zgłębiałem go praktycznie (między samymi stacjami na Windowsie) i wiem, iż między systemami Windows XP a Windows7 nie da się tego zrobić (jak nie jest zainstalowany np. posłaniec w Windows XP to z kolei msg w Windows7 nie chce się "komunikować").
Ps. A może ktoś zna jakąś ciekawą aplikację, która w uniwersalny sposób będzie się komunikować między samymi Windowsami w sieci (np. poprzez dodanie jej jako usługi i uruchamianej przy starcie systemu)?
- wojciech_69
- Beginner
ksysinek, w ten sposób administrowałbyś serwerem? Masz ok 20 komputerów w sieci i chodzisz po pokojach i jako admin rozkażesz pani Krysi, Basi i innym aby zainstalowały sobie GG i się zarejestrowały, bo przez nie będziesz się z nimi komunikował i informował je o np wyjściu z programu? Chyba nie tędy droga...