Spaliła się mi dziś płyta główna na serwerze plików (czyli samba) razem z procesorem i dyskiem twardym (jednym z sześciu).
Serwer dumnie powiedziane - to było oparte o płytę Asus P5Q SE/R więc PC i z kilkoma RAID-ami 1 (mdadm).
Patrzę po różnych serwerach DELL, HP, IBM ale ciężko się zdecydować, zwłaszcza że nie jestem pewien czy pójdzie tam system operacyjny.
Chciałbym zainstalować Debiana Squeeze - więc na pewno trzeba będzie sprzęt, pod który są sterowniki.
Przydałby się RAID 10:
[INDENT]{2x1TB RAID1) x 3 RAID 0, czyli łączna powierzchnia użyteczna 3 TB.
Albo RAID 6
5x1TB - także 3TB użytecznej.
RAID najlepiej sprzętowy.
Średnie obciążenie 70 użytkowników.[/INDENT]
Pomóżcie i doradźcie. No i wiadomo aby cena nie zabiła.
Może jak ktoś może składaka zaproponować, który to zrobi też będzie nieźle. Mam fajny zasilacz - nówka sztuka TAGAN, i obudowę serwerową oraz kartę grafiki jakby nie było zintegrowanej - więc coś już jest.
spali
Ja złożyłem sobie sam taki mały serwer w oparciu o płytę główną supermicro x8dah+-f, do tego kontroler 3ware z dwoma macierzami w raid 5 i raid 1, coby się nie bawić w pseudo macierze programowe. Do tego 6GB ramu i dwa xeony czterordzeniowe. Całość w sumie zamknęła się w kwocie 9400pln. Jak cena Ci odpowiada to mogę podesłać pełną specyfikację wraz ze zdjęciami. Wydajność naprawdę jest przyzwoita.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Mój sprzęt składałem rok temu, więc teraz powinno to być jeszcze taniej, podejrzewam że w 6000 PLN to na pewno byś się zamknął, bo jak wspomniałeś zasilacz i obudowę masz, więc, 1600 zł już do przodu. Ja kupiłem kontroler sata, bo na warunki domowe w zupełności mi wystarcza, ale jak teraz patrzę to w tej samej cenie dostaniesz sas 2.0. Do mojego 3ware mogę podpiąć 12 dysków w konfiguracjach jakie tylko chcę. Obecnie mam 6 dysków WD enterprise edition, w tym 4 w raid5 połączone i 2 w układzie lustrzanym. Sklep gdzie się zaopatruje w części to z Wielkiej Brytanii jest. W Polsce tylko ram kupiłem 6x1GB Kingstona DDR3 rejestrowane bo tam nie mieli. Jak znajdę adres to podeślę, bo teraz z telefonu to napisałem i dlatego też brak polskiej czcionki.