spali

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
sethiel
Junior Member

spalił mi się serwer plików - jaki sprzęt polecacie

Post autor: sethiel »

Spaliła się mi dziś płyta główna na serwerze plików (czyli samba) razem z procesorem i dyskiem twardym (jednym z sześciu).

Serwer dumnie powiedziane - to było oparte o płytę Asus P5Q SE/R więc PC i z kilkoma RAID-ami 1 (mdadm).

Patrzę po różnych serwerach DELL, HP, IBM ale ciężko się zdecydować, zwłaszcza że nie jestem pewien czy pójdzie tam system operacyjny.

Chciałbym zainstalować Debiana Squeeze - więc na pewno trzeba będzie sprzęt, pod który są sterowniki.

Przydałby się RAID 10:
[INDENT]{2x1TB RAID1) x 3 RAID 0, czyli łączna powierzchnia użyteczna 3 TB.
Albo RAID 6
5x1TB - także 3TB użytecznej.
RAID najlepiej sprzętowy.
Średnie obciążenie 70 użytkowników.[/INDENT]
Pomóżcie i doradźcie. No i wiadomo aby cena nie zabiła.

Może jak ktoś może składaka zaproponować, który to zrobi też będzie nieźle. Mam fajny zasilacz - nówka sztuka TAGAN, i obudowę serwerową oraz kartę grafiki jakby nie było zintegrowanej - więc coś już jest.
coolturka

Post autor: coolturka »

Ja złożyłem sobie sam taki mały serwer w oparciu o płytę główną supermicro x8dah+-f, do tego kontroler 3ware z dwoma macierzami w raid 5 i raid 1, coby się nie bawić w pseudo macierze programowe. Do tego 6GB ramu i dwa xeony czterordzeniowe. Całość w sumie zamknęła się w kwocie 9400pln. Jak cena Ci odpowiada to mogę podesłać pełną specyfikację wraz ze zdjęciami. Wydajność naprawdę jest przyzwoita.
Pozdrawiam.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

Ile dysków tam dałeś? Czy SATA czy SAS? Cena całkiem przystępna.
Gdzie kupowałeś części?
coolturka

Post autor: coolturka »

Mój sprzęt składałem rok temu, więc teraz powinno to być jeszcze taniej, podejrzewam że w 6000 PLN to na pewno byś się zamknął, bo jak wspomniałeś zasilacz i obudowę masz, więc, 1600 zł już do przodu. Ja kupiłem kontroler sata, bo na warunki domowe w zupełności mi wystarcza, ale jak teraz patrzę to w tej samej cenie dostaniesz sas 2.0. Do mojego 3ware mogę podpiąć 12 dysków w konfiguracjach jakie tylko chcę. Obecnie mam 6 dysków WD enterprise edition, w tym 4 w raid5 połączone i 2 w układzie lustrzanym. Sklep gdzie się zaopatruje w części to z Wielkiej Brytanii jest. W Polsce tylko ram kupiłem 6x1GB Kingstona DDR3 rejestrowane bo tam nie mieli. Jak znajdę adres to podeślę, bo teraz z telefonu to napisałem i dlatego też brak polskiej czcionki.
ODPOWIEDZ