Praca Debiana z dwoma kartami graficznymi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Olivia
Beginner

Praca Debiana z dwoma kartami graficznymi

Post autor: Olivia »

Witam.

Ma może ktoś doświadczenie jak się zachowuje Debian na sprzęcie z dwoma kartami graficznymi?

Przymierzam się do zakupu nowego laptopa:
ASUS N53SV-SX019 V2

http://www.x-kom.pl/p/64581-notebook-la ... vd-rw.html

Z procesorem Intel Core i7-2630QM, który ma Intel HD Graphics 3000.
Dodatkowo w laptopie znajduje się karta graficzna nVidia GeForce GT 540M.

Zastanawiam się. czy jest opcja wyłączenia na Linuksie nVidii? W internecie widziałam, że niektórzy w BIOS-ie uruchamiali tryb:

Kod: Zaznacz cały

discrete graphics
albo coś podobnego. Jednakże, nie wiem, czy ten model asusa ma taką opcję dostępną. A praca na baterii na nVidii będzie pewnie bardzo krotka.
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

Z tego, co mi wiadomo, w GNU/Linuksie nie da się przełączać pomiędzy dwoma kartami graficznymi, tak jak robi się to w Windows - winą jest słabe wsparcie ze strony producentów grafiki (gorsze sterowniki, gorsze oprogramowanie).

Jedynym sposobem w takim wypadku jest przełączanie pomiędzy kartami w BIOS-ie, więc wymaga to za każdym razem restartu komputera.
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

Post autor: M3cin »

Technologia OPTIMUS na Linuksie oficjalnie nie jest wspierana, aczkolwiek jakieś udane eksperymenty ktoś przeprowadził (podobno).

Ja mam Asusa 1215n który także posiada dwie karty graficzne, lecz sterowniki nvidia powodują czarny ekran, więc pracuję na grafice Intel. Mam również zainstalowany skrypt do automatycznego wyłączania grafiki Nvidia co daje ponad 1 godzinę dłuższą pracę na baterii, ponieważ BIOS w moim sprzęcie nie ma opcji przełączania między kartami.
Osobiście polecam bo na grafice Intel-a wszystko działa świetnie, filmy HD czy tam efekty pulpitu nie sprawiają problemu.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Z kartami graficznymi intela ostrożnie. Przy zakupie sprzętu dobrze jest sprawdzić z pomocą jakiejś dystrybucji livecd, czy komputer uruchomi się na domyślnych ustawieniach. Jeżeli nie będzie działać to wersja karty jest problematyczna w działaniu pod Linuksem.
Olivia
Beginner

Czyli iść do sklepu np. z płytą Ubuntu i zobaczyć, czy się uruchomi bo laptop jest świetny i do tego tani.

Ponadto w Linuksie i tak mi nie potrzebna nvidia. Intel da rade.

Nvidię ewentualnie będę chciała mieć włączoną na Windowsie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Oczywiście, przy okazji sprawdzisz czy faktycznie sprzęt jest taki jakiego potrzebujesz. Według mojego doświadczenia jeżeli sprzęt działa pod Linuksem, nie sprawia również problemu z innym systemem operacyjnym.

Oprócz Ubuntu możesz sobie wziąć też nawet coś opartego na Debianie czy nawet Debiana:
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... we-live-cd
Olivia
Beginner

Dobrze. Spróbuje się wybrać w tygodniu.

Dziękuję za rady.

Dodane:
Byłam w sklepie i nowe Ubuntu uruchomiło się bez problemów. Problemem jedynie są przyciski funkcyjne i dwie karty grafiki.

Jak myślicie brać?
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

Przyciski funkcyjne można samemu sobie poustawiać, w Debianie po aktualizacji do wersji testowej samo pobrało skrypty u mnie i działa wszystko jak należy.
Co do kart graficznych to jak pisałem wyżej, kartę Nvidia wyłączam za pomocą skryptu znalezionego w internecie.
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

Post autor: yossarian »

Są już próby obsługi dwóch kart graficznych pod Linuksem:
https://github.com/MrMEEE/bumblebee#readme
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

Zdaje się że mój laptop jest już na liście :) , świetna wiadomość, dzięki yossarian, muszę to jak najszybciej przetestować.
Z tego co wyczytałem to standardowo będzie pracował na karcie Intel a w razie potrzeby uruchomienia aplikacji korzystającej z karty Nvidia trzeba wydać polecenie:

Kod: Zaznacz cały

optirun64 <nazwa-aplikacji>
ODPOWIEDZ