Z tego, co mi wiadomo, w GNU/Linuksie nie da się przełączać pomiędzy dwoma kartami graficznymi, tak jak robi się to w Windows - winą jest słabe wsparcie ze strony producentów grafiki (gorsze sterowniki, gorsze oprogramowanie).
Jedynym sposobem w takim wypadku jest przełączanie pomiędzy kartami w BIOS-ie, więc wymaga to za każdym razem restartu komputera.
Technologia OPTIMUS na Linuksie oficjalnie nie jest wspierana, aczkolwiek jakieś udane eksperymenty ktoś przeprowadził (podobno).
Ja mam Asusa 1215n który także posiada dwie karty graficzne, lecz sterowniki nvidia powodują czarny ekran, więc pracuję na grafice Intel. Mam również zainstalowany skrypt do automatycznego wyłączania grafiki Nvidia co daje ponad 1 godzinę dłuższą pracę na baterii, ponieważ BIOS w moim sprzęcie nie ma opcji przełączania między kartami.
Osobiście polecam bo na grafice Intel-a wszystko działa świetnie, filmy HD czy tam efekty pulpitu nie sprawiają problemu.
Z kartami graficznymi intela ostrożnie. Przy zakupie sprzętu dobrze jest sprawdzić z pomocą jakiejś dystrybucji livecd, czy komputer uruchomi się na domyślnych ustawieniach. Jeżeli nie będzie działać to wersja karty jest problematyczna w działaniu pod Linuksem.
Oczywiście, przy okazji sprawdzisz czy faktycznie sprzęt jest taki jakiego potrzebujesz. Według mojego doświadczenia jeżeli sprzęt działa pod Linuksem, nie sprawia również problemu z innym systemem operacyjnym.
Przyciski funkcyjne można samemu sobie poustawiać, w Debianie po aktualizacji do wersji testowej samo pobrało skrypty u mnie i działa wszystko jak należy.
Co do kart graficznych to jak pisałem wyżej, kartę Nvidia wyłączam za pomocą skryptu znalezionego w internecie.
Zdaje się że mój laptop jest już na liście , świetna wiadomość, dzięki yossarian, muszę to jak najszybciej przetestować.
Z tego co wyczytałem to standardowo będzie pracował na karcie Intel a w razie potrzeby uruchomienia aplikacji korzystającej z karty Nvidia trzeba wydać polecenie: