Jednak miałem zainstalowany resolvconf i dlatego mi nie przepisywał.DaVidoSS pisze:Dodanie dns-ów do /etc/network/interfaces nie pomoże.
Pomóc może jedynie konfiguracja menadżera sieci lub czego pewny nie jestem instalacja pakietu "resolvconf".
Jednakże w przypadku kiedy menadżera sieci nie potrzebuje się... sprawa jest prosta.
Znikaj
Nie masz racji właśnie resolvconf przejmuje kontrolę nad zawartością pliku /etc/resolv.conf." pisze:Jednak miałem zainstalowany resolvconf i dlatego mi nie przepisywał.
Zawartość pliku:
Kod: Zaznacz cały
/etc/resolvconf/resolv.conf.d/baseJeżeli jest w systemie skonfigurowany network manager to on przejmuje konfigurację przez swoje pliki konfiguracyjne.
Jeżeli chcemy aby network manager nie nadpisywał nam dnsów musimy przeprowadzić ich konfigurację z poziomu apletu uruchamiającego konfigurację programu.
Poniższe polecenie wykonujemy w konsoli użytkownika w uruchomionym środowisku graficznym:
su-to-root -c /usr/bin/nm-connection-editorKod: Zaznacz cały
su-to-root -X -c /usr/bin/nm-connection-editor Przecież moja wypowiedź nie była skierowana do Ciebie. Przeczytaj dokładnie." pisze:Nie, nie wiem. Zainstalowałem go bo sam mi kazałeś.
Proponuję dokonać odpowiednich modyfikacji (wpisów) w pliku resolv.conf po czym zablokować edycję poleceniem
chattr +iVMLine, zmień system plików na inny niż extx i wtedy spróbuj tego rozwiązania. Poza tym nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie (o ile można to nazwać rozwiązaniem) bo niweluje skutek zamiast znaleźć przyczynę. W razie jakichś kłopotów z systemem, w pierwszej kolejności, to rozwiązanie powoduje odcięcie od dostępu do internetu.
Przyczyną jest przecież niepoprawna konfiguracja dhcp (najprawdopodobniej) sieci gdzie pobierane są nieprawidłowe/błędne/niedziałające wpisy DNS. Automatycznym połączeniem z siecią zajmuje się NetworkManager, nie znam szczegółowej konfiguracji tego programu jednak może jest możliwość zablokowania pobierania dnsów. Ponadto jeśli korzysta się z resolv.conf w swoim komputerze, gdzie jest stały internet, takie rozwiązanie jest moim zdaniem bardzo dobre, albo korzysta się z DNS-ów np. Googla i chce się je używać permanentnie.
Zmień system plików na inny niż ext3 (ext4)." pisze:Ponadto jeśli korzysta się z resolv.conf w swoim komputerze, gdzie jest stały internet, takie rozwiązanie jest moim zdaniem bardzo dobre, albo korzysta się z DNS-ów np. Googla i chce się je używać permanentnie.
chattr +i resolv.conf
chattr: Niewłaściwy ioctl dla urządzenia podczas odczytu flag resolv.conf- wojciech_69
- Beginner
Ale chyba trzeba pamiętać o tym, żeby usuwając NetworkManager-a nie pozbawić się jedynego programu służącego do połączenia z internetem. Sam kiedyś miałem taką sytuację, że "mądrze" wywaliłem NetworkManager-a i połączenie z siecią zerwało się w sekundę i trzeba było kombinować co i jak zrobić/zainstalować żeby ustanowić je ponownie.