Jak skonfigurowa
Witam,
znowu utknąłem, mianowicie jak już jestem w tty i uruchamia mi się instalacja to po kilku sekundach wyskakuje taki komunikat:
Kod:
.
O co chodzi? Tę paczkę mam pobrać czy ona jest na płycie? Co to jest 'ld'?
Pozdrawiam
znowu utknąłem, mianowicie jak już jestem w tty i uruchamia mi się instalacja to po kilku sekundach wyskakuje taki komunikat:
Kod:
Kod: Zaznacz cały
Unable to find the system utility 'ld' ; please make sure tou have the package 'binutils' installed. if you do have binutils installed, then please check that 'ld' is in your PATHO co chodzi? Tę paczkę mam pobrać czy ona jest na płycie? Co to jest 'ld'?
Pozdrawiam
Znalazłem taki kod:
Co mam konkretnie wpisać aby zainstalować?
Tak?
Trochę się boję tu majstrować bo to są operacje na jądrze, tak mi się wydaje przynajmniej, a ja jestem początkujący. Dlatego wolę się upewnić.
/usr/src/linux-headersKod: Zaznacz cały
aptitude install /usr/src/linux-headersTrochę się boję tu majstrować bo to są operacje na jądrze, tak mi się wydaje przynajmniej, a ja jestem początkujący. Dlatego wolę się upewnić.
Myślę, że przed zabraniem się do tego powinieneś dowiedzieć się jak instaluje się oprogramowanie w Debianie. Takie podstawy podstaw. Co do instalacji. To polecenie zainstaluje w Twoim systemie nagłówki aktualnie uruchomionego jądra:
"uname -r" wzięte jest w "łapki" znajdujące się na klawiszu z tyldą("~").
aptitude install linux-headers-`uname -r`
A dlaczego nie użyjesz bardziej jednoznacznego zapisu?" pisze:"uname -r" wzięte jest w "łapki" znajdujące się na klawiszu z tyldą("~").
aptitude install linux-headers-$(uname -r)Zadziałało ale z apt-get. Teraz natrafiłem na kolejny problem. Mam jądro, gcc 4.3, a sterownik wymaga gcc 4.4. Dużo jest zabawy z taką aktualizacją? Czy wystarczy jedna linijka kodu? Próbowałem czegoś takiego:
Niestety polecenie niepoprawne.
yum update kernel*Jakiej dystrybucji Linuksa używasz?" pisze:Kod: Zaznacz cały
yum update kernel*
To dlaczego próbujesz czegoś, co z góry skazane jest na porażkę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Yum
Zajrzyj do działu dla początkujących na forum.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Yum
Zajrzyj do działu dla początkujących na forum.