Jak skonfigurowa
Witam,
znowu utknąłem, mianowicie jak już jestem w tty i uruchamia mi się instalacja to po kilku sekundach wyskakuje taki komunikat:
Kod:
.
O co chodzi? Tę paczkę mam pobrać czy ona jest na płycie? Co to jest 'ld'?
Pozdrawiam
znowu utknąłem, mianowicie jak już jestem w tty i uruchamia mi się instalacja to po kilku sekundach wyskakuje taki komunikat:
Kod:
Kod: Zaznacz cały
Unable to find the system utility 'ld' ; please make sure tou have the package 'binutils' installed. if you do have binutils installed, then please check that 'ld' is in your PATH
O co chodzi? Tę paczkę mam pobrać czy ona jest na płycie? Co to jest 'ld'?
Pozdrawiam
Znalazłem taki kod:
Co mam konkretnie wpisać aby zainstalować?
Tak?
Trochę się boję tu majstrować bo to są operacje na jądrze, tak mi się wydaje przynajmniej, a ja jestem początkujący. Dlatego wolę się upewnić.
/usr/src/linux-headers
aptitude install /usr/src/linux-headers
Trochę się boję tu majstrować bo to są operacje na jądrze, tak mi się wydaje przynajmniej, a ja jestem początkujący. Dlatego wolę się upewnić.
Myślę, że przed zabraniem się do tego powinieneś dowiedzieć się jak instaluje się oprogramowanie w Debianie. Takie podstawy podstaw. Co do instalacji. To polecenie zainstaluje w Twoim systemie nagłówki aktualnie uruchomionego jądra:
"uname -r" wzięte jest w "łapki" znajdujące się na klawiszu z tyldą("~").
aptitude install linux-headers-`uname -r`
A dlaczego nie użyjesz bardziej jednoznacznego zapisu?" pisze:"uname -r" wzięte jest w "łapki" znajdujące się na klawiszu z tyldą("~").
aptitude install linux-headers-$(uname -r)
Zadziałało ale z apt-get. Teraz natrafiłem na kolejny problem. Mam jądro, gcc 4.3, a sterownik wymaga gcc 4.4. Dużo jest zabawy z taką aktualizacją? Czy wystarczy jedna linijka kodu? Próbowałem czegoś takiego:
Niestety polecenie niepoprawne.
yum update kernel*
Jakiej dystrybucji Linuksa używasz?" pisze:Kod: Zaznacz cały
yum update kernel*
To dlaczego próbujesz czegoś, co z góry skazane jest na porażkę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Yum
Zajrzyj do działu dla początkujących na forum.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Yum
Zajrzyj do działu dla początkujących na forum.