Katalogi /tmp i pami

Pomoc dotycząca instalacji systemu
giaur
Member

Katalogi /tmp i pamięć podręczna firefoksa w pamięci ram - jak?

Post autor: giaur »

Witam.

Ponieważ aktualnie posiadam 5GB RAM, które się praktycznie marnują, zastanawiam się, czy nie stworzyć RAM-dysku z partycjami na pamięć podręczną firefoksa i cały katalog /tmp.

Jak myślicie, czy ma to sens i przyspieszy działanie systemu oraz przeglądarki? A może jeszcze jakieś inne systemowe katalogi warto montować na ram-dysku?

No i jeszcze pytanie: Jak stworzyć taki ram dysk? W firefoksie jest co prawda gotowa opcja trzymania zasobów pamięci podręcznej przeglądarki w pamięci ram, ale wolę z niej nie korzystać bo wtedy już dostępu do niej nie będzie żadnego, a ja chcę mieć dostęp chociażby do filmów zapisywanych w pamięci podręcznej z youtube czy wrzuty.

Aha, jeszcze jedno - nie chodzi mi o initrd tylko o coś, co będzie widziane jako wirtualny dysk w menedżerze plików, więc nie proponujcie mi grzebania w opcja gruba itd.
pyrion

Post autor: pyrion »

Kiedyś natknąłem się na taki temat http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-29 ... eload.html, aczkolwiek jeszcze tego nie próbowałem.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Każda szanująca się dystrybucja typu livecd posiada opcję startową systemu:

Kod: Zaznacz cały

toram
Być może w tym kierunku należy poszukać.
giaur
Member

Znalazlem wyjscie. Mozna utworzyc ramdysk tworzac system plikow (najlepiej bez księgowania, np ext2) w urzadzeniu /dev/ram1 /dev/ram2 itd. Potem można to podmontować tak samo jak normalną partycję. Oczywiście trzeba to powtarzać po każdym restracie (łączenie z tworzeniem systemu plików), więc najlepiej napisać skrypt i wrzucić go do autostartu. Maksymalny rozmiar takiego pojedynczego ram-dysku oraz ilość dostępnych urządzeń /dev/ramX ustawia się właśnie w konfiguracjii gruba.

Jeszcze inne wyjście to dodanie tmpfs do /etc/fstab, podobno lepsze od poprzedniego. Lub bez fstab, przykład:

mount -osize=100m tmpfs /mnt/tmpfs -t tmpfs
To zamontuje ram-dysk o pojemności 100 MB w katalogu /mnt/tmpfs

To jest prostsze niż myślałem.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Ja mam po prostu wpis w /etc/fstab:

tmpfs 			/tmp	tmpfs	defaults,noatime,nodev,nosuid,mode=1777 0 0
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Dodając w opcji rozmiar można decydować ile ramu ma iść precz na /tmp.

tmpfs      /tmp  tmpfs    defaults,noatime,nodev,nosuid,mode=1777,size=300M    0   0
Należy jedynie pamiętać że wartość ta nie może być większa niż polowa ilości posiadanej pamięci RAM.
giaur
Member

Zainteresował mnie trochę ten temat. Załóżmy że chcę, aby (przykładowo) firefox działał całkowicie w pamięci RAM (na ram dysku). Trzeba by było zrobić coś takiego:
- przy uruchamianiu systemu zamontować katalog /usr/local/bin/firefox na ram-dysku i wrzucić tam to, to znajdowało się poprzednio w katalogu /usr/local/bin/firefox (tym prawdziwym). Ścieżka /usr/local/bin/firefox to katalog gdzie wrzuciłem firefoksa.
- analogicznie postąpić z katalogiem ~/.mozilla przy logowaniu użytkownika
- przy zamykaniu firefoksa (po zakończeniu procesu) odmontować katalog .mozilla z ram-dysku a jego zwartość skopiować do "prawdziwego" katalogu ~/.mozilla na dysku

Wydaje mi się, że jeśli coś takiego udałoby się zrobić, to firefox działałby błyskawicznie - pierwsze uruchomienie nie powinno trwać dłużej niż 0.2 sekundy. Oczywiście to wszystko kosztem nieco dłuższego zamykania programu i możliwości utraty danych z profilu - ale moim zdaniem to by było do zaakceptowania.

Macie jakieś pomysły, jak by się do tego zabrać? To co podał pyrion to chyba właśnie realizacja mojego zamysłu, ale to tak stary poradnik, że podejrzewam że już dawno się zdezaktualizował i można zrobić to prościej.
ODPOWIEDZ