[+] Brak niektórych ikon na pulpicie KDE4 w Wheezy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

[+] Brak niektórych ikon na pulpicie KDE4 w Wheezy

Post autor: saturno »

Witam.

Zauważyłem dość niepokojące zjawisko, a mianowicie na pulpicie KDE brakuje mi skrótu do Synaptica pomimo, tego że na dysku w katalogu pulpitu skrót ten jest i działa.
Wątpię żeby to zależało od jakiś ustawień, bo inne pliki > skróty z rozszerzeniem .desktop są widoczne prawidłowo.

Załączam zrzut:
Obrazek
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

Faktycznie niepokojące. Ale w KDE4 jest specjalny plasmoid służący do uruchamiania aplikacji poprzez klikanie na ich ikonkę. Może lepiej w nim skonfigurować skróty? Ewentualnie możesz porównać zawartość pliku iceweasel.desktop i synaptic.desktop - oba da się odtworzyć w edytorze tekstu.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Ale w KDE4 jest specjalny plasmoid służący do uruchamiania aplikacji poprzez klikanie na ich ikonkę. Może lepiej w nim skonfigurować skróty?
Aplikacje uruchamiać można również wpisując polecenie w konsoli, ale chyba nie o to chodzi.
Równie dobrze można w ogóle nie używać KDE4.

Żeby było ciekawiej na Wheezy jest identycznie tak samo.
Ewentualnie możesz porównać zawartość pliku iceweasel.desktop i synaptic.desktop - oba da się odtworzyć w edytorze tekstu.
Dziś skrót Synaptica zniknął również w Dolphinie.
Znalazłem go dopiero w Konquerorze.

Otworzyłem obydwa skróty w edytorze tekstowym i prawdę powiedziawszy nie wiem czego szukać, bo obydwa skróty były oryginalnie utworzone z "automatu", tzn. nie robiłem ich ręcznie ani nic w nich nie grzebałem.
Obydwa zawierają grubo ponad sto linii.
W skrócie Synaptica pierwsze znaki wyglądają jak w skryptach:

Kod: Zaznacz cały

#!/usr/bin/env xdg-open
[Desktop Entry]
...
Utworzyłem na pulpicie nowy plik o nazwie: tekstowy.desktop i wkleiłem do niego całą zawartość pliku: synaptic.desktop.
Pojawił się wtedy na pulpicie i w Dolphinie aktywator tyle że bez ikony (w Dolphinie pokazał się również skrót Synaptica).
Po kliknięciu w: tekstowy.desktop uruchomił się Synaptic lecz po jego zamknięciu okazało się że na pulpicie zniknął tekstowy.desktop.

W Konquerorze usunąłem tekstowy.desktop, a następnie na pulpicie utworzyłem ponownie plik tekstowy.desktop i ponownie wkleiłem do niego zawartość Synaptica.
Na razie skrót nie znika, ale zauwarzyłem jeszcze jedną ciekawą przypadłość, a mianowicie 1 Dolphin pokazuje 2pliki, na pulpicie widać 3, a w drugim oknie Dolphina są już wszystkie 4:

Obrazek

Edycja:
Po zapisaniu zrzutu ekranu na pulpicie zniknął z pulpitu tekstowy.desktop.
Ręce opadają :mad:
Awatar użytkownika
Van
Beginner

Post autor: Van »

saturno pisze:Aplikacje uruchamiać można również wpisując polecenie w konsoli, ale chyba nie o to chodzi.
Równie dobrze można w ogóle nie używać KDE4.
Niezupełnie. Będziesz mieć identyczną przestrzeń plasmy na pulpicie jak ta o nazwie "Pulpit", tylko umieścisz w niej same skróty aplikacji, każdy z oddzielną ikoną. Jaką Ci to robi różnicę, poza faktem, że skróty do aplikacji będą oddzielone od pozostałych plików?
saturno pisze:Otworzyłem obydwa skróty w edytorze tekstowym i prawdę powiedziawszy nie wiem czego szukać, bo obydwa skróty były oryginalnie utworzone z "automatu", tzn. nie robiłem ich ręcznie ani nic w nich nie grzebałem.
Obydwa zawierają grubo ponad sto linii.
Bardzo dziwne, nie powinny zawierać więcej niż kilka, góra kilkanaście linijek.
saturno pisze:W skrócie Synaptica pierwsze znaki wyglądają jak w skryptach:

#!/usr/bin/env xdg-open
[Desktop Entry]
...
Zdaje się, że we wszystkich środowiskach graficznych plik skrótu na pulpicie jest identyfikowany jako plik .desktop, który w pierwszej linijce powinien zawierać

[Desktop Entry]
Może usuń pierwszą linijkę, tą skryptopodobną? Możesz też spróbować zrobić ręcznie własny plik skrótu, skoro tak bardzo się upierasz, żeby znajdował się w plasmoidzie wskazującym zawartość pulpitu.
Tu i tu masz kilka przykładów.
Linijka

Exec=
Ma zawierać po znaku równości polecenie uruchamiające aplikację. W tym przypadku wystarczy wpisać "synaptic", rzecz jasna bez cudzysłowa. Resztę chyba sam rozumiesz.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wszystkie przewidywane skróty programów znajdują się w katalogu:

/usr/share/applications
Wystarczy tylko ścieżkę do ikony zmienić, jeżeli skrót nie jest widoczny na pulpicie.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Van pisze:Jaką Ci to robi różnicę, poza faktem, że skróty do aplikacji będą oddzielone od pozostałych plików?
Nie chcę żadnych wirtualnych skrótów, które po wywaleniu się plazmy lecą najczęściej w kosmos i wszystko trzeba ustawiać od nowa.
Potrzebne mi są najzwyklejsze skróty i muszą znajdować się koniecznie w katalogu: ~/user/Desktop tak żebym niezależnie na jakie środowisko się zaloguje miał poprawnie działające skróty na pulpicie.
Van pisze: Bardzo dziwne, nie powinny zawierać więcej niż kilka, góra kilkanaście linijek.
A cóż w tym dziwnego ?
Przejrzałem inne ikony i jest podobnie.
Są to ikony uniwersalne w których zawarte są tłumaczenia na dużo języków.
Van pisze:Może usuń pierwszą linijkę, tą skryptopodobną?
To na pewno nie jest problemem.
Udało mi się ustalić skąd znalazła się linia:

#!/usr/bin/env xdg-open
A mianowicie na nowym skrócie na pulpicie KDE pojawia się czerwony znak ostrzegawczy (załącznik) i wtedy plik zaczyna się od: [Desktop Entry]
Jeśli klikniemy na skrócie pojawia się okienko z pytaniem czy ufamy programowi (załącznik).
Po zatwierdzeniu znak ostrzegawczy znika, a w pliku aktywatora zostaje dodane min. ta pierwsza linia (#!/usr/bin/env xdg-open).
Van pisze:Możesz też spróbować zrobić ręcznie własny plik skrótu, skoro tak bardzo się upierasz, żeby znajdował się w plasmoidzie wskazującym zawartość pulpitu.
Tu i tu masz kilka przykładów.
Linijka

Exec=
Ma zawierać po znaku równości polecenie uruchamiające aplikację. W tym przypadku wystarczy wpisać "synaptic", rzecz jasna bez cudzysłowa. Resztę chyba sam rozumiesz.
Rozwiązanie to raczej żadne.
Chyba nie po to są w różnych środowiskach polecenia typu: dodaj na pulpit, utwórz skrót na pulpicie itp. żeby skróty (aktywatory) robić ręcznie.
Czy przekonam kogoś do Linuksa jeśli przy głupim skrócie trzeba się nagłowić?
fnmirk pisze:Wszystkie przewidywane skróty programów znajdują się w katalogu:

/usr/share/applications
Wystarczy tylko ścieżkę do ikony zmienić, jeżeli skrót nie jest widoczny na pulpicie.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale aktywator Synaptica który znalazłem w: /usr/share/applications ma prawidłową ikonę więc nie ma czego zmieniać.
W: /usr/share/applications znalazłem dwie ikony Synaptica: synaptic.desktop i synaptic-kde.desktop.
Wywaliłem obecny skrót z pulpitu, a skopiowałem te dwa powyższe skróty.
Okazało się że synaptic.desktop jest niewidoczny, a synaptic-kde.desktop działa prawidłowo :D
Wywaliłem synaptic.desktop i już miałem napisać, że problem jest rozwiązany jednak pomyślałem że sprawdzę jeszcze jak jest na innych środowiskach.
I okazało się że klapa!
Na pulpicie GNOME synaptic-kde.desktop jest w ogóle niewidoczny.
Natomiast na LXDE Synaptic się nie uruchamia tylko pokazuje się błąd:

Wykonanie procesu potomnego "synaptic" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) się nie powiodło
Ps.: Ponieważ nie mam już Squeeze więc nie będę mógł monitorować czy problem jest w nim rozwiązany więc zmieniam w tytule na obecnie używaną przeze mnie wersję systemu, czyli Wheezy, w której na chwilę obecną występuje identyczny problem
Załączniki
zrzut ekranu3.png
zrzut ekranu2.png
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale aktywator Synaptica, który znalazłem w: /usr/share/applications ma prawidłową ikonę więc nie ma czego zmieniać.
Tak ma. Źle zrozumiałeś. Ikona, która jest widoczna w katalogu /usr/share/applications może nie być wyświetlana przez system na pulpicie.
Sprawdź np. tak: przepisz ścieżkę do ikony z pliku ikony widocznej na pulpicie w miejsce tej, która nie jest widoczna.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

fnmirk teraz to ty chyba mnie nie rozumiesz.
Mnie chodzi o cały skrót Synaptica, a nie o samą tylko ikonę, tzn. tekstu znajdującego się pod "niewidoczną" ikoną również nie widać.
Zmieniłem tytuł tematu żeby nie było już żadnych wątpliwości.

Pozycja dotycząca ikony jest w obydwu plikach identyczna:

Icon=synaptic
Więc to na pewno nie jest to.

Porównałem natomiast zawartość plików i wyszło coś takiego:

$ diff synaptic-kde.desktop synaptic.desktop
141c141
< Exec=synaptic
---
> Exec=su-to-root -X -c /usr/sbin/synaptic
145,147c145,146
< Categories=PackageManager;System;
< X-KDE-SubstituteUID=true
< OnlyShowIn=KDE;
---
> Categories=PackageManager;GTK;System;Settings;
> NotShowIn=KDE;
Wywaliłem synaptic-kde.desktop żeby się nie pomylić.
Natomiast w pliku synaptic.desktop zmieniłem:

NotShowIn=KDE
Na:

OnlyShowIn=KDE
Skrót na pulpicie KDE się pojawił i działa.
Na LXDE również działa.
W dalszym ciągu brak jest skrótu na pulpicie GNOME.

Co jeszcze trzeba zmienić, żeby skrót pojawił się również na pulpicie GNOME?

Edycja:
Znalazłem rozwiązanie :) .
Okazało się że nie należało zmieniać tej lini tylko ją całkowicie usunąć.
Teraz skrót jest widoczny we wszystkich środowiskach na pulpicie i Synaptic się prawidłowo uruchamia.

Ponieważ temat zrobił się trochę zagmatwany opiszę krótko co należy zrobić jeśli ktoś będzie miał podobny problem z niewidocznym skrótem na pulpicie:
1. Usuwamy w menedżerem plików felerny skrót.
2. W katalogu: /usr/share/applications należy znaleźć odpowiedni skrót i skopiować go do katalogu pulpitu: /home/user/Desktop (gdzie user to nazwa użytkownika).
3. Skopiowany skrót otworzyć edytorem tekstu i usunąć linię:

NotShowIn=KDE;
4. Jeśli skrót nie pojawi się od razu wystarczy się przelogować.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
saturno
ODPOWIEDZ