KDE4 dostępne w Sidzie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

Post autor: giaur »

O to dobra wiadomość. Może nawet Ubuntu wyprzedzimy :P
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

giaur pisze:O to dobra wiadomość. Może nawet Ubuntu wyprzedzimy :P
To się niestety chyba nie uda. ;) http://www.kubuntu.org/news/kde-sc-4.6
giaur
Member

No cóż. Za to ubuntu ja bym aktualizować się bał... a w Debianie chętnie zainstaluję nowe kde.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Jeszcze jedna sprawa. Jakby ktoś chciał u siebie potestować Muon, Kpackagekit, Rekonq (polecam, rośnie nam wspaniała preglądarka), to jest repozytorium dewelopera Zevenos.

Korzystacie na własną odpowiedzialność i proszę bez podstawowej umiejętności obsługi apta, nie brać się za to. ;)

Repozytorium jest na domowym serwerze. Czasami IP mu się zmienia, więc podaję link do forum, które będzie aktualizowane jeśli coś się zmieni.

Link
giaur
Member

No cóż, chyba tak prędko się jednak KDE 4.6 nie doczekamy...
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

Post autor: M3cin »

giaur pisze:No cóż, chyba tak prędko się jednak KDE 4.6 nie doczekamy...

Od dłuższego czasu chce się przerzucić na KDE, rozglądałem się za innymi dystrybucjami, ciekawy jest bardzo Pardus i Chakra.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

@giaur

Narobili smaku i ucichło. Ciekawe czy aż tyle błedów, czy coś innego. W sumie, to nieoficjalne i tylko dwie architektury. Strasznie to dziwne.

@M3cin

Ja właśnie testuję 4.6 na Chakrze. W sumie chodzi jak mój skonfigurowany Debian. Niektóre rozwiązania zależności mi się w Chakrze bardzo podobają np. gstreamer bez GNOME. Resztę uzyskuję bez problemu na Debianie.
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

Post autor: M3cin »

Chakra - fajny system, ciekawa polityka, nie używa bibliotek GTK, tylko QT, do aplikacji GTK wykorzystuje system paczek (coś na wzór portable apps), ale mam problemy z dźwiękiem i standardowo nieszczęsnym radeonem.

Pardus - prawie idealny system, niestety musiałem zrezygnować, także czarne ekrany (radeon), a nie mam cierpliwości już do zabaw, wyłączania modeset itp., itd.

OpenSUSE - zbyt powolny jak dla mnie, nawet nie testowałem dłużej.

Debian byłby idealnym rozwiązaniem - netinstall i KDE, ale żeby była z oficjalnego repozytorium wersja >=4.5.5 (4.6 powinna być stabilna w końcu).
Może Fedora KDE?
button
Beginner

Post autor: button »

Mnie denerwuje nie to, że paczki wchodzą z opóźnieniem bo robią to ochotnicy i chwała im za to, że w ogóle się podjęli tego zadania. Irytujące jest zachowanie tych właśnie ochotników, którzy traktują użytkowników z góry. Zamiast napisać w temacie kanału:
Obiecaliśmy, że będzie niedługo, ale są problemy z tym i tym, jak tylko załatwimy to będą paczki.

Ale nie, lepiej napisać:
Work in progres"
tak wisi od tygodnia, a każdemu kto się ośmieli zapytać o paczki odpowiadają głupimi gatkami w stylu:
W tym roku
Ale cóż, trudno, jak trzeba czekać to trzeba. Przecież nie zmienię Debiana tylko dlatego, że spóźniają się paczki z KDE.
giaur
Member

Ja tam bym jednak na 4.6 za szybko nie liczył, pamiętając o tym z jakim opóźnieniem pojawiło się 4.5. A w samym Sidzie w ogóle jest jeszcze 4.4 i nie sądzę że kiedykolwiek wprowadzą 4.5 do oficjalnego repozytorium systemu.

Szkoda że w Debianie Kde jest totalnie olewane, nie wiem czy gnome też bo nie używam i się nie interesuję.
Zablokowany