Witam.
Jestem początkującym użytkownikiem tego jakże zacnego systemu i potrzebuję pomocy. Układ u mnie jest taki, że posiadam internet, który działa na Wanie przez ruter z wifi Draytek 2110Vn i jest on serwerem dhcp, wifi działa jako punkt dostępu i na nim również uruchomione są konta sipowskie. Chciałbym teraz, żeby to mój serwer pracował jako ruter czyli najpierw z tego co się dowiedziałem trzeba skonfigurować serwer dhcp. I teraz mam do Was parę pytań:
Czy jeśli serwer będzie przydzielał adresy to czy laptop przez wifi też poda adres i internet?
Potrzebuję jakichś instrukcji, poradników (najlepiej łopatologicznych i po polsku), ewentualnie przykładu prostej konfiguracji takiego serwera (u mnie w sieci pracują dwa komputery stacjonarne z czego jeden to serwer i jeden laptop, który łączy się przez wifi).
Narysuj jak masz to połączone teraz oraz napisz co chcesz docelowo uzyskać i zmienić w schemacie. "Internet podłączony do portu WAN" routera to Neostrada, DSL czy może jeszcze coś innego? Port WAN to RJ11 czy RJ45?
Jest to radiówka ale do rutera od anteny dochodzi już jako WAN RJ45. Wszystko czyli (serwer, komputer stacjonarny) jest spięte na 4 portowym przełączniku wbudowanym w ruter. Ruter jest serwerem dhcp i to on dzieli łącze przez qos, przekierowuje porty, no i co najważniejsze, daje mi internet przez wifi. Teraz chciałbym dać DMZ na serwer i na nim uruchomić DHCP i całe zarządzanie siecią, czyli iptables itp. Co do internetu jest to radiówka 2/2 od hyperiona.
Jak chcesz zarządzać z serwera, to wepnij do niego drugą kartę i podłącz do niej "kabel WAN". Skonfiguruj odpowiednio, spisując ustawienia z aktualnego rutera. Na ruterze wyłącz DHCP, a skonfiguruj go na wspomnianym serwerze, skonfiguruj NAT. Draytek będzie Ci służył za przełącznik i punkt dostępowy.
A czy nie lepiej pokusić się o zrezygnowanie z Drayteka i przerzucić wszystko na Debiana, włącznie z interfejsem WiFi? Myślę, że w tym przypadku dublowanie urządzeń jest pozbawione sensu. Poza tym możliwości rutera na Linuksie są nieporównywalnie większe od takiego "domowego' rutera.