Jako ze na linux sie znam, tyle na ile potrafie postawic i "lekko" skonfigurowac system to teraz leze i kwicze :/.
Problem powstaje w "automatycznym" postawieniu karty wifi na nogi, i polaczeniu sie z siecia poprzez DHCP.
Jako ze zaraz po starcie wszystko sie "ustawia", i wyglada to tak:
Moduly startuj same, wiec jako tako jest ok. Ale dalej nie wiem jak "z automatyzowac" proces laczenia sie, napisalem w pliku caly proces ktory bym robił recznie, i tez skubaniec nie wstajelinux:~# lsmod | grep ath_pci
ath_pci 82976 0
wlan 178308 5 wlan_wep,wlan_scan_sta,ath_rate_sample,ath_pci
ath_hal 191952 3 ath_rate_sample,ath_pci
linux:~#

Zeby postawic mojego linksysa, musze robic wszystko recznie ( a i to nie wiem czy poprawnie ).
Komendy jakie wydaje by to wstalo i sie polaczylo to:
Zrozumiale ze klucza nie podam ;d, jak i adresu, ale generalnie, po utworzeniu "wifi" na ath0, stawiam karte, potem sprawdzam czy, jest sygnal bo czasami sie zdaza ze niewstaje karta albo nie ma "sygnalu", no ale to mi sie wydaje ze to czasami, jest tylko dlatego jak szybko sie karta obudziifconfig ath0 down
ifconfig ath0 down
ifconfig wifi0 down
ifconfig wifi0 down
modprobe ath_pci
wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta
ifconfig ath0 up
iwconfig ath0
iwconfig ath0 key XXXXXXXXXXX
iwpriv ath0 authmode 2
iwconfig ath0 essid "ROUTER"
iwconfig ath0 ap XXXXXXXXXXXXX
dhclient.

Koniec koncow ... klucz, mode nazwa routera, MAC routera, i po tym wynalzku dhclient.
Teraz jak sie zaloguje ( root ), na konto i wydam polecenie: "sh ./start" co teoretycznie powino "wpisac" komendy w konsole? i wystartowac ... ale dziwnym trafem nie wlacza sie, tka jak bym to robil recznie :/, i za kazdym razem musze wszystko robic recznie, czyli "cat start" i na drugiej konsoli ( bo mam skleroze

Wersja systemu:
Debian Etch 4.0 instalowany z DVD-Binary
Nie moge sobie poradzic z "automatycznym" wstawaniem tej karty wiec zglaszam sie z prozba o pomoc, bo juz walcze jakis czas ( ok 4 dni? ... pisalem mam skleroze, ;d ), i nie moge dojsc do ladu z tym debiankeim, a szkoda by mi go bylo i przeosnic sie na "ubuntu", bo tam zalewa mnie krew jak wszystko trzeba "sudo"linux:~# uname -a
Linux linux 2.6.18-4-k7 #1 SMP Mon Mar 26 17:57:15 UTC 2007 i686 GNU/Linux
linux:~#

Dziekuje i pozdrawiam.
Edit: Zapomnialem dodac ze szperalem po google, ale wiem ze "zadaje glupie pytanie do google", i z tej racji mam glupie odpowiedzi :/, ale kurcze, niewiem jakie? pytanie zadac by sie dowiedziec jak to zrobic.
Co jeszcze? no mam tylko klucz HEX, i probowalem mieszac w plik /etc/networks ( network? ), ale z miernym skutkiem :/.
Nie mam pewnosci do do tego "pliku start", to zamieszcze bash_history, bo jak widac udalo mi sie jakos postawic "neta"

ifconfig ath0 down
ifconfig wifi0 down
modprobe ath_pci
wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta
ifconfig ath0 up
ifconfig
ifwlist ath0 scan
iwlist ath0 scan
iwlist
iwlist ath0
iwconfig ath0
iwconfig ath0 key XXXXXXXXXX