[SOLVED] Wifi Linksys WMP55AG

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
skiter

[SOLVED] Wifi Linksys WMP55AG

Post autor: skiter »

Witam.

Jako ze na linux sie znam, tyle na ile potrafie postawic i "lekko" skonfigurowac system to teraz leze i kwicze :/.

Problem powstaje w "automatycznym" postawieniu karty wifi na nogi, i polaczeniu sie z siecia poprzez DHCP.
Jako ze zaraz po starcie wszystko sie "ustawia", i wyglada to tak:
linux:~# lsmod | grep ath_pci
ath_pci 82976 0
wlan 178308 5 wlan_wep,wlan_scan_sta,ath_rate_sample,ath_pci
ath_hal 191952 3 ath_rate_sample,ath_pci
linux:~#
Moduly startuj same, wiec jako tako jest ok. Ale dalej nie wiem jak "z automatyzowac" proces laczenia sie, napisalem w pliku caly proces ktory bym robił recznie, i tez skubaniec nie wstaje :( .

Zeby postawic mojego linksysa, musze robic wszystko recznie ( a i to nie wiem czy poprawnie ).
Komendy jakie wydaje by to wstalo i sie polaczylo to:
ifconfig ath0 down
ifconfig ath0 down
ifconfig wifi0 down
ifconfig wifi0 down

modprobe ath_pci
wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta
ifconfig ath0 up

iwconfig ath0

iwconfig ath0 key XXXXXXXXXXX
iwpriv ath0 authmode 2
iwconfig ath0 essid "ROUTER"
iwconfig ath0 ap XXXXXXXXXXXXX

dhclient.
Zrozumiale ze klucza nie podam ;d, jak i adresu, ale generalnie, po utworzeniu "wifi" na ath0, stawiam karte, potem sprawdzam czy, jest sygnal bo czasami sie zdaza ze niewstaje karta albo nie ma "sygnalu", no ale to mi sie wydaje ze to czasami, jest tylko dlatego jak szybko sie karta obudzi :) , ale pewnosci nie mam.

Koniec koncow ... klucz, mode nazwa routera, MAC routera, i po tym wynalzku dhclient.

Teraz jak sie zaloguje ( root ), na konto i wydam polecenie: "sh ./start" co teoretycznie powino "wpisac" komendy w konsole? i wystartowac ... ale dziwnym trafem nie wlacza sie, tka jak bym to robil recznie :/, i za kazdym razem musze wszystko robic recznie, czyli "cat start" i na drugiej konsoli ( bo mam skleroze :) ), pisze komendy zeby "cudaczka" postawic.

Wersja systemu:

Debian Etch 4.0 instalowany z DVD-Binary
linux:~# uname -a
Linux linux 2.6.18-4-k7 #1 SMP Mon Mar 26 17:57:15 UTC 2007 i686 GNU/Linux
Nie moge sobie poradzic z "automatycznym" wstawaniem tej karty wiec zglaszam sie z prozba o pomoc, bo juz walcze jakis czas ( ok 4 dni? ... pisalem mam skleroze, ;d ), i nie moge dojsc do ladu z tym debiankeim, a szkoda by mi go bylo i przeosnic sie na "ubuntu", bo tam zalewa mnie krew jak wszystko trzeba "sudo" :) .

Dziekuje i pozdrawiam.

Edit: Zapomnialem dodac ze szperalem po google, ale wiem ze "zadaje glupie pytanie do google", i z tej racji mam glupie odpowiedzi :/, ale kurcze, niewiem jakie? pytanie zadac by sie dowiedziec jak to zrobic.

Co jeszcze? no mam tylko klucz HEX, i probowalem mieszac w plik /etc/networks ( network? ), ale z miernym skutkiem :/.

Nie mam pewnosci do do tego "pliku start", to zamieszcze bash_history, bo jak widac udalo mi sie jakos postawic "neta" :)
ifconfig ath0 down
ifconfig wifi0 down
modprobe ath_pci
wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta
ifconfig ath0 up
ifconfig
ifwlist ath0 scan
iwlist ath0 scan
iwlist
iwlist ath0
iwconfig ath0
iwconfig ath0 key XXXXXXXXXX
iwpriv authmode 2
iwconfig essid "ROUTER"
iwconfig ath0 essid "ROUTER"
dhclient
singollo

Post autor: singollo »

Ja tyle co zainstalowałem swoją kartę wifi i jeszcze jej nie konfigurowałem, ale może uda Ci się coś zrobić przez:

Kod: Zaznacz cały

/etc/network/interfaces
Mógłbyś mi powiedzieć jak ładujesz automatycznie moduły do jądra? W tym momencie mam wpisane ich nazwy do

/etc/modules
, ale nie daje to pożądanych efektów.
skiter

Post autor: skiter »

singollo pisze:Ja tyle co zainstalowałem swoją kartę wifi i jeszcze jej nie konfigurowałem, ale może uda Ci się coś zrobić przez:

/etc/network/interfaces
Mógłbyś mi powiedzieć jak ładujesz automatycznie moduły do jądra? W tym momencie mam wpisane ich nazwy do

/etc/modules
, ale nie daje to pożądanych efektów.
linux:~# cat /etc/modules
# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.

loop
ath_pci
wlan_scan_sta
linux:~# cat /etc/modules
# /etc/modules: kernel modules to load at boot time.
#
# This file contains the names of kernel modules that should be loaded
# at boot time, one per line. Lines beginning with "#" are ignored.

loop
ath_pci
wlan_scan_sta
Wiedzialem ze byl to jakis plik z "network" :) ... tylko zapomnialem jaki, w kazdym razie probowalem cos tam napisac ale miernie to dzialalo :/ wiec wyczyscialem do postaci "orginalnej", i zostawilem.

W kazdym razie jak instalowalem karte to uprzednio sciagnolem madwifi, z internetu na dysk, zwlaszcza madwifi-sources ( ktorych nie ma na DVD ), w wersji "unstable" ( ot zakladalem ze moze stable jest za stare? ), po sciagnieciu instalacja poprzez dpkg, wraz z innymi zaleznosciami, w tym potrzebowalem "module-assistant" i poprzez niego "doinstalowalo sie" reszta zaleznosci, w tym "headers" kompilatory itd ... zapytal sie ladnie czy "zainstalowac", to jak by nie patrzec sie zgodzilem, ale ze mu nie dowierzam, to jeszcze sobie dalem:
echo ath_pci >> /etc/modules
Co jak widac, jest i zaraz po starcie moduly mi startuja, ale nie startuje mi net :/, i z tym usilnie walcze.

Nawet przypomnialem sobie o "rc.local" ale tam tez nie wiele pomoglo ... :( , wiec kurczak nie mam pomyslow co jeszcze moge zrobic :) , moja wiedza opiera sie na dokumentacji i google, czyli jest mocno znikoma i tylko "teoretyczna", co ja kwidac z praktyka to tylko KDE umiem postawic :) .

Mialem poprzednia wersje ... Sarge, i neta przez Eth0 wiec problemow ine bylo, teraz mam wifi i mam problem ]wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta
iwconfig ath0 key ....
iwconfig ath0 essid "..."
dhclient ath0
[/quote]
Ale to cosik nie dziala :/, dalej musze stawiac z palca te komendy, ale juz jest lepiej :) .

Update:
No tak za duzo "mandrake" :) , nie ten rc.local co trzeba ... teraz smiga jak burza!, a mialo byc w "/etc/init.d/rc.local" a nie w"/etc/rc.local".

W kazdym razie sobie poradzilem, dziwne, za kazdym razem! jak potrzebuje pomocy, bo juz sam nie moge ( no moze nie zawsze za kazdym razem ale w wiekszosci przypadkow ), prosze o pomoc na forum/irc etc ... napisze pota, grzebie sam po necie i jakos "dziwnie" udaje mi sie zrobic ... Ech te prawa marphiego ... :/, trzeba bylo go zabic zanim doszedl do tych swoich wnioskow :) .

Ok, neta mam zabieram sie za Bluetootch + moja nokia :) .

Pozdrawiam i dziekuej za pomoc ( ot wygadanie sie :) ).
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

skiter, oznacz temat jako [SOLVED]
ODPOWIEDZ