Tworzenie hostingu www - co potrzebuj

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
turox

Post autor: turox »

murgal - bez obrazy, ale nic nie masz za sobą, raczej przed sobą. Z twoich postów wynika, że nie potrafisz zainstalować programu ze źródeł, nie wiesz jak się zdalnie zalogować do serwera, nawet nie wiesz co zrobić jak ci apache zgłosi 404... Nie ściemniaj, że to kwestia Debiana a na Fedorze byś sobie poradził, bo tu nie ma istotnych różnic czy to Mandrake czy inny. Linux to Linux. Najpierw nabądź trochę doświadczenia jako administrator, a nie rzucaj się z motyką na hosting...
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Murgal, ja na przykład w firmie zajmuje się obsługą 2 serwerów dedykowanych na Linuksie + kolejne będe wirtualizować. Dodatkowo 2 hostingi + sieć w biurze na linuksowym routerze. Wiele z tego musiałem się sam nauczyć, co trwało przynajemniej kilkanaście miesięcy, metodą "Learn by doing" .Teraz moge powiedzieć, iż jakąś wiedzę mam na temat Linuksa, działania sieci i Internetu. Jakąś bo oczywiście wiele jest jeszcze do nauczenia, i na tym forum są głowy o wiele ode mnie mądrzejsze. Niemniej, na rozpoczęcie komercyjnego hostingu bym się sam nie targnął... Co innego dla zabawy i nauki..
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

Post autor: shyte »

murgal, jak chcesz się bawić w hosting www to może załóż najpierw darmowy, tak jak oferują darmowe usługi www.
[INDENT]yoyo.pl
cba.pl
ugu.pl i wiele innych takich hostingów.[/INDENT]
I zobacz jak to jest, też potrzebna tak samo wiedza.

Poza tym gdybyś chciał oferować usługi www za pieniądze musisz mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą lub działać nielegalnie, co pociąga za sobą tylko kłopoty prawne.
Posiadam skrypt do tworzenie darmowego hostingu demko
Skrypt wymaga DirectAdmina minimum konta Reseller, u mnie mam wgrany sam skrypt nie mam directadmina.
Skrypt hostingu mogę wystawić na allegro i odsprzedać za parę zł.
Awatar użytkownika
pejot

Post autor: pejot »

Witam,

murgal pisze:... Wcześniej głównie systemy CE i i Ubuntu, Fedora, Mandrivai troszkę SUSE.

Wiesz Linuks w zasadzie jest jeden i czy to Debian, cz Slackware czy Fedora to w "prawie" to samo.
Moim skromnym zdaniem z wypowiedzi jakie formułujesz masz jeszcze małe doświadczenie z ww systemem i problematyką jaką poruszasz.
Może pomyśl nad IIS :p

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

pejot pisze: Może pomyśl nad IIS :p
IIS?! Żeby to skonfigurować z jakimiś zaawansowanymi opcjami, to trzeba więcej spedzic czasu niż nad podręcznikiem systemowym serwera apache.
A kolega murgal, no cóż. Jak mówi, że robił wszystko na innym systemach, a na Debianie ma problem, to tylko widać, że nie ma pojęcią żadnego i chce żeby mu napisać instrukcję ,,krok po kroku''.
Pure!

Post autor: Pure! »

Nie polecam apache2, lepiej zainwestuj w LightTPD.
Wiele lepsze.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Te forum serwuje Apache, jak większość stron w Internecie. Trochę przesadzasz Pure ;)
ODPOWIEDZ