Tworzenie hostingu www - co potrzebuj
Tworzenie hostingu www - co potrzebuję?
Witam.
Chciałbym stworzyć własny hosting WWW. Czy jest jakiś darmowy skrypt, który mi na to pozwoli?
Czy można tego dokonać bez ponoszenia opłat?
Co muszę mieć (oprócz serwera oczywiście)?
Serwer ma zmienne ip, ale DynDNS, czy to przeszkadza?
Mam własną domenę na hosting.
Chciałbym stworzyć własny hosting WWW. Czy jest jakiś darmowy skrypt, który mi na to pozwoli?
Czy można tego dokonać bez ponoszenia opłat?
Co muszę mieć (oprócz serwera oczywiście)?
Serwer ma zmienne ip, ale DynDNS, czy to przeszkadza?
Mam własną domenę na hosting.
Cześć.
Hosting www to rozumiem utrzymywanie stron klientów?
Czy po prostu chodzi ci o założenie i utrzymywanie własnej strony www i tylko tak to szumnie nazwałeś?
W zasadzie w obu przypadkach są potrzebne:
Hosting www to rozumiem utrzymywanie stron klientów?
Czy po prostu chodzi ci o założenie i utrzymywanie własnej strony www i tylko tak to szumnie nazwałeś?
W zasadzie w obu przypadkach są potrzebne:
- - komputer (serwer) z Linuksem (nie polecam Debiana
),
- - oprogramowanie, co najmniej apache (ale zwykle kończy się na Apache, PHP, MySQL/PostrgrSQL, poczta oraznarzędzia do konfiguracji tego wszystkiego).
Na początek potrzebujesz tylko kilka rzeczy: serwer(y), dysk(i), coś do kopii zapasowych danych (drugi serwer albo chociaż streamer), łącza (symetryczne i redundantne - neostrada się nie nadaje), panel zarządzający, wiedzę o systemie (na wsparcie techniczne dla klientów czy też na likwidację ew. awarii) oraz - last but not least - kasę na łącza i reklamę.
Na razie wiemy, że nie masz łącz, wiedzy i panela. I - podejrzewam - odpowiedniego sprzętu.
No i chcesz oferować hosting na zmiennym ip? Tak to się nie da.
Na razie wiemy, że nie masz łącz, wiedzy i panela. I - podejrzewam - odpowiedniego sprzętu.
No i chcesz oferować hosting na zmiennym ip? Tak to się nie da.