Zainstalowałem Ubuntu 10.10, po problemach z dźwiękiem w 10.04 liczyłem na poprawę, jakiż wielki był mój zawód kiedy po instalacji system w ogóle nie wykrywa kart dźwiękowych, tzn.:
cat: /proc/asound/modules: No such file or directory
Jest to bez wątpienie efekt moich nieskutecznych prób poprawienia sytuacji, m.in. użycia tego skryptu: http://www.ubuntu-pomoc.org/aktualizacj ... komendzie/ wcześniejszego usunięcia pulseaudio itp. Tym nie mniej i bez tego dźwięku nie było, chociaż polecenie to wykrywało karty. Co dalej zrobić, przeczytałem już i wypróbowałem sporo o instalowaniu alsy itp. ale na nic się to zdało. Czy mógłbyś od podstaw napisać jak zainstalować alsę (ewentualnie zrobić cokolwiek innego aby uzyskać dźwięk).
Teoretycznie jest już zainstalowane, ale w praktyce i tak nie działa, prosiłem o instrukcje instalacji alsy od podstaw, sądząc, że to naprawi problem. Odnośnie karty dźwiękowej to mam dwie, obie wbudowane, jedna w Powercolor Ati radeon hd3650 (czy jakoś tak, przyznam, że się gubię co tam powinno być przed hd3650), a druga w płytę główną, jakaś Gigabyte jeżeli to ważne to poszukam.
Wiem, że graficzna, ale ma wbudowaną dźwiękową, przynajmniej tak mi się wydaje. Tzn. są dwie, jedna na pewno jest z płyty głównej, a ta jak zawsze sądziłem z graficznej właśnie.
Coś jeszcze zauważyłem, katalog /proc/asound, do którego odwołuje się sporo poleceń z tego co szukam, u mnie nie istnieje.
Poza tym nawet w system->preferencje->dźwięk nie widać żadnych kart dźwiękowych.
A jednak nie, niespodzianka. Dźwięk działał tylko na jednym kanale, znowu coś kombinowałem i po wywaleniu pulseaduio (nawiasem mówiąc wydawało mi się, że już dawno go usunąłem), znowu nie ma dźwięku.