Ubuntu 10.10 brak dźwi

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
emu23
Beginner

Ubuntu 10.10 brak dźwięku

Post autor: emu23 »

Witam.

Zainstalowałem Ubuntu 10.10, po problemach z dźwiękiem w 10.04 liczyłem na poprawę, jakiż wielki był mój zawód kiedy po instalacji system w ogóle nie wykrywa kart dźwiękowych, tzn.:

Kod: Zaznacz cały

sudo cat /proc/asound/modules
zwraca

cat: /proc/asound/modules: No such file or directory
Jest to bez wątpienie efekt moich nieskutecznych prób poprawienia sytuacji, m.in. użycia tego skryptu:
http://www.ubuntu-pomoc.org/aktualizacj ... komendzie/ wcześniejszego usunięcia pulseaudio itp. Tym nie mniej i bez tego dźwięku nie było, chociaż polecenie to wykrywało karty. Co dalej zrobić, przeczytałem już i wypróbowałem sporo o instalowaniu alsy itp. ale na nic się to zdało. Czy mógłbyś od podstaw napisać jak zainstalować alsę (ewentualnie zrobić cokolwiek innego aby uzyskać dźwięk).
Awatar użytkownika
jpc

Post autor: jpc »

AH! Akurat dzisiaj wysiadła mi szklana kula i nie jestem wstanie sprawdzić jaką masz tę kartę..

Alse masz w repo.

sudo apt-get install alsa-base
emu23
Beginner

Teoretycznie jest już zainstalowane, ale w praktyce i tak nie działa, prosiłem o instrukcje instalacji alsy od podstaw, sądząc, że to naprawi problem. Odnośnie karty dźwiękowej to mam dwie, obie wbudowane, jedna w Powercolor Ati radeon hd3650 (czy jakoś tak, przyznam, że się gubię co tam powinno być przed hd3650), a druga w płytę główną, jakaś Gigabyte jeżeli to ważne to poszukam.
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

Ati radeon hd3650 to karta graficzna nie muzyczna, chyba że teraz wychodzą jakieś grafiki COMBO?
emu23
Beginner

Wiem, że graficzna, ale ma wbudowaną dźwiękową, przynajmniej tak mi się wydaje. Tzn. są dwie, jedna na pewno jest z płyty głównej, a ta jak zawsze sądziłem z graficznej właśnie.

Coś jeszcze zauważyłem, katalog /proc/asound, do którego odwołuje się sporo poleceń z tego co szukam, u mnie nie istnieje.

Poza tym nawet w system->preferencje->dźwięk nie widać żadnych kart dźwiękowych.
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Rzuć okiem na http://wonder.pl/, tam powinieneś znaleźć konfigurację ALSA oraz paru innych rzeczy.
emu23
Beginner

Rzuciłem, a co więcej zadziałało, wielkie dzięki ;)
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Proszę bardzo :)
emu23
Beginner

A jednak nie, niespodzianka. Dźwięk działał tylko na jednym kanale, znowu coś kombinowałem i po wywaleniu pulseaduio (nawiasem mówiąc wydawało mi się, że już dawno go usunąłem), znowu nie ma dźwięku.

cat /proc/asound/modules
zwraca

0 snd_intel8x0
 1 snd_hda_intel
Ale w System->preferencji->dźwięk mam tylko:

RV635 Audio device [Radeon HD 3600 Series ]
Czyli jednak wbudowana w kartę graficzną.
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Co do tej karty audio zintegrowanej w grafice to prędzej HDMI niż muzyka, ale sie nie upieram ... dawno wypadłem z rynku sprzętu komputerowego.

Sugeruje by nie sugerować się tym co masz w System->preferencji->dźwięk tylko w alsaconf.
ODPOWIEDZ